latinica  ћирилица
29/05/2015 |  22:48 | Аутор: Агенције

Фиго: Изгубио је фудбал

Легендарни португалски фудбалер Луис Фиго оцијенио је да је поновним избором Сепа Блатера за предсједника Свјетске фудбалске федерације изгубио фудбал.
Луис Фиго - Фото: Guliver/Getty Images
Луис ФигоФото: Guliver/Getty Images

"Ово је био још један црн дан у Цириху. ФИФА је изгубила, али, прије свега, изгубио је фудбал, као и свако ко истински брине о фудбалу", рекао је Фиго, који је био кандидат за предсједника ФИФА, али се из те трке повукао.

Блатер је поново изабран за предсједника ФИФА на 65. Конгресу у Цириху и поред великог скандала који посљедњих дана потреса ту организацију. Нјему је то пети узастопни четоврогодишњи мандат на челу ФИФА, а у изборној трци побиједио је јорданског принца Али бин ал-Хусеина.

Владајуће тијело свјетског фудбала је у посљедња три дана погодио велики корупцијски скандал. Швајцарске власти су у среду на захтјев Сједињених Држава ухапсиле неколико челника ФИФА у склопу истраге о корупцији, што је највећи скандал у 111 година дугој историји свјетске куће фудбала.

"Спреман сам да прихватим тезу да је предсједник ФИФА одговоран за све, али бих волио да подијелим ту одговорност. Не могу да надзирем све у фудбалу. Имамо 209 чланица и хиљаде учесника. Није цијела организација крива за посљедњи скандал, већ је кривица индивидуална", рекао је Блатер раније током дана.

Фиго је навео да таква изјава Блатера вријеђа интелигенцију људи.

"Господин Блатер је био веома циничан када је рекао да није могао да контролише све. То вријеђа интелигенцију људи. Да је господин Блатер и мало бринуо о фудбалу, он би се повукао из трке. Ако има и мало пристојности, он ће поднијети оставку у наредних неколико дана", закључио је Фиго.