latinica  ћирилица
02/07/2015 |  15:28 | Аутор: СРНА

Додик: Измјене у резолуцији нису добронамјерне

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да било какве иновације британске резолуције о Сребреници нису прихватљиве као добронамјерне.
Милорад Додик, предсједник Републике Српске - Фото: СРНА
Милорад Додик, предсједник Републике СрпскеФото: СРНА

Додик је рекао да Велика Британија измјенама резолуције о Сребреници покушава да прибави сагласност о том документу, али да се његова суштина не мијења.

- Овај документ усмјерен је на даљу дестабилизацију, односно удар на стабилност и процес помирења у БиХ. Велика Британија је спремна да игнорише реалност у БиХ - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да остају све одредбе писма које је Република Српска упутила Савјету безбједности УН.

- Чињеница да БиХ на коју се односи наведена резолуција, нема став о том документу најважнијих органа, говори колики је то промашај Велике Британије - додао је Додик.

Према његовим ријечима, догађај злочина над Бошњацима у Сребреници, који се обиљежава у континуитету, потпуно је прекривен политичком дебатом о наведеној резолуцији.

- Обиљежавање овог догађаја ће да протекне у лицитирању ко је за или против ове резолуције, без обзира да ли ће да буде усвојена или неће. Република Српска не спори потребу да буде обиљежено велико страдање Бошњака у Сребреници и у том погледу се предузимају све неопходне мјере да скуп протекне у миру - каже Додик.

Он је навео да политизација овог догађаја елиминише могућност да на прави начин буде одата пошта жртвама и да би учешће на том догађају било укључивање у процес његове политизације.

- Власти Републике Српске су ријешиле одређене проблеме у општини Сребреница, а започели смо и асфалтирање регионалног пута, што је био посебан захтјев ове општине. Раније је у овој општини урађен магистрални пут, много водовода и реконструисане су школе, а Влада Српске рјешава сва кандидована питања - подсјетио је Додик.

Он је напоменуо да је Сребреница саставни дио Републике Српске, која је спремна да ту општину финансијски помогне.

- Треба одати почаст свим жртвама, без обзира на нацију, и престати са политизацијом било ког догађаја да би се посветили помирењу и развоју - закључио је Додик.