latinica  ћирилица
02/07/2015 |  17:56 | Аутор: СРНА

Случај "Орић": Отпремљена одлука, садржај није доступан

Суд БиХ отпремио је данас одлуку о допуњеном приједлогу Тужилаштва БиХ за одређивање мјера забране ратном команданту муслиманских снага у Сребреници Насеру Орићу, али пошто нема повратне информације да су је странке запримиле, њен садржај у овом тренутку не може бити објављен, саопштено је из ове правосудне институције.

Судија Жељка Маринић рекла је на рочишту 29. јуна да ће се накнадно изјаснити о допуњеном приједлогу Тужилаштва БиХ за одређивање мјера забране Орићу, које би подразумијевале ограничавање кретања у Кантону Сарајеву и Зеничко-добојском кантону, затим обавезу редовног јављања Полицијској управи Центар, те одузимање путних исправа.

Орићеви адвокати Едина Решидагић и Лејла Човић затражили су да Суд БиХ одбаци захтјеве Тужилаштва БиХ, позивајући се на начело да не може бити суђено два пута за исто кривично дјело и наводећи да је Хашки трибунал ослободио Орића командне одговорности.

Тужилац Мирослав Јањић одбацио је наводе одбране да се Хашки трибунал изјаснио о догађајима у селу Залазје 8. јуна и 12. јула 1992. године, наглашавајући да су у пресуди таксативно наведена села за која је Орићу суђено, те да се Залазје помиње само у једној фусноти.