latinica  ћирилица
02/07/2015 |  18:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Мађари очекују два милиона миграната у Европу

Премијер Србије Александар Вучић је рекао да мађарски званичници очекују да ће у 2016. два милиона људи потражити уточиште у Западној Европи од чега ће 1,9 милиона проћи кроз Србију.
Мигранти у Прешеву - Фото: ТАНЈУГ
Мигранти у ПрешевуФото: ТАНЈУГ

"Оно што смо чули од наших мађарских колега је да они то не доживљавају као миграторна кретања већ као велику сеобу народа и они очекују да у наредној години више од два милиона љиуди потражи своје уточисте у земљама западне Европе, од чега ће 1,9 милиона проћи кроз Србију", поручио је Вучић у Скупштини Србије.

"Онда можете да мислите пред какавим смо изазовима јер је до сада укупно 60.000 људи прошло кроз нашу територију"; рекао је премијер.

Србија због тога, како је указао, спрема бројне активности, али и поручио да "нисмо срећи због подизања зида".
Он је рекао да Србија због тога неће да руши добре односе са Мађарском, и то не зато сто "смо слаби и мали" него зато што Мађарска има веће повјерење у Србију него неке друге земље у окружењу.

Министар рада Александар Вулин је рекао да граничне јединице раде свој посао јер се Србија понаша као оргнаизована држава.
"Сваке вечери добијамо извјештај колико је стотина враћено са границе. Ми чувамо своју границу и бранимо", поручио је он и додао да се обављају припреме и за зиму по овом питању.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да ће Влада покушати да скрене пажњу европских партнера да су потребна већа средства како би се проблем могао да третира на прави начин.

Јоксимовић је указала да је Влада својим Акционим планом за поглавље 24 предвидела повећање капацитета смјештаја, здравствене неге и високог нивоа заштите људских права.