latinica  ћирилица
02/07/2015 |  19:47 | Аутор: СРНА

СП подржала иницијативу за одржавање референдума

Социјалистичка партија подржава иницијативу предсједника Републике Српске Милорада Додика за расписивање обавезујућег референдума о Суду и Тужилаштву БиХ и сматра да грађани Српске имају право да дају свој суд о начину успостављања и раду ових институција.

"БиХ је са постојећом организацијом и радом Суда и Тужилаштва осуђена на доживотну робију, јер се иза паравана независног правосуђа проводи селективна правда према једном народу која генерише међунационалну нетрпељивост и мржњу", наводи се у саопштењу ове партије.

Социјалистичка партија подсјећа да Република Српска, као страна потписница Анекса 4 Дејтонског мировног споразума, никада није постигла споразум са Федерацијом БиХ за преношење надлежности за рад Суда и Тужилаштва на ниво БиХ, због чега је потребно питање функционисања правосуђа у БиХ вратити у ентитетске парламенте.

"Право на референдум није ексклузивно право ниједне нације и због тога очекујемо да демократска Европа и свијет дају подршку провођењу референдума као основног облика непосредне демократије. Свако противљење референдуму само би упућивало на страх од суда јавности за лоше, наметнуте одлуке", закључује се у саопштењу Социјалистичке партије.