latinica  ћирилица
02/07/2015 |  20:45 | Аутор: Б92

Златна генерација кошаркаша подсјетила на Атину

Прије 20 година репрезентација Југославије је освојила злато на Европском првенству у Атини, а свечаним дочеком у Скупштини града Београда обиљежена је годишњица.
Прослава 20 година злата у Атини (фото: kss.rs) -
Прослава 20 година злата у Атини (фото: kss.rs)

Тог 2. јула, Југославија је побиједила 96:90 и то на првом шампионату послије увођења санкција, а и данас је та титула једна од најдражих свим љубитељима кошарке у Србији, Црној Гори и Републици Српској.

Од чланова те златне генерације, обиљежавању 20. годишњице присуствовала су деветорица играча – Жарко Паспаљ, Предраг Саша Даниловић, Саша Обрадовић, Дејан Томашевић, Жељко Ребрача, Зоран Сретеновић и Дејан Котуровић, као и селектор Душан Ивковић.

Због других обавеза изостали су Зоран Савић, Владе Дивац и Дејан Бодирога, као и тренер репрезентације Жељко Обрадовић.

Свим окупљенима у Скупштини града обратио се предсједник Кошаркашког савеза Србије Драган Ђилас, који је исказао захвалност генерацији која је покренула велике успјехе, не само у кошарци, већ и осталим спортовима у Србији.

Селектор славне генерације кошаркаша која је донијела злато у Београд прије 20 година Душан Ивковић истакао је да је сам дочек код градске скупштине био битнији за српску кошарку него злато на Европском првенству у Атини.

Ивковић је рекао да је та генерација била посебна и да му је била част што је предводио ту екипу.

- Имао сам срећу да будем уз златне генерације кошаркаша и закључио бих да је најважнији пут до успjеха, а не толико сам чин освајања титуле - рекао је Ивковић.

Капитен златне репрезентације Жарко Паспаљ рекао је да је првенство из 1995. године постало синоним за спортске успјехе, који су од тада прослављани на тераси Старог двора.

Он је предложио да се убудуће 2. јул прославља као Дан кошарке.