latinica  ћирилица
02/07/2015 |  20:59 | Аутор: СРНА

Однос Хрватске према Србима још гори након уласка у ЕУ

Прошле су двије године откако је Хрватска постала чланица Европске уније, али ниједан проблем избјеглих и прогнаних Срба није ријешен, рекао је данас предсједник Удружења Срба из Хрватске у Београду Милојко Будимир.
Бањалука - Срби из Хрватске - промоција зборника радова - Фото: СРНА
Бањалука - Срби из Хрватске - промоција зборника радоваФото: СРНА

Говорећи на промоцији зборника радова "Срби у Хрватској од конститутивног народа до националне мањине", која је одржана на Факултету политичких наука у Бањалуци поводом 20 година од прогона Срба из Хрватске и Републике Српске Крајине, Будимир је истакао да је српски народ из Хрватске највише страдао, не само физички, већ је ту и 400.000 прогнаних који ни након 20 година не могу да се врате на своја огњишта.

"Намјера нам је била да кроз овај Зборник радова укажемо да су Срби деведесетих година прошлог вијека избачени из Устава Хрватске, да су изгубили конститутивност коју су имали кроз вијекове и сва својства народа и претворени у националну мањину. Нажалост, та неправда до данас није исправљена", истакао је Будимир.

У зборнику су објављени радови са научног скупа одржаног у априлу у Београду о континуитету страдања Срба од 1941. до 1945. године и деведесетих година прошлог вијека, као и о коријенима тог страдања из 18. виејка. Заступљено је више од 20 аутора.

Будимир је рекао да им је жеља и да изложбом докумената и фотографија подсјете на сва страдања Срба у Хрватској, не само у војним операцијама "Бљесак" и "Олуја" у Крајини , већ и у ранијим акцијама хрватске војске и полиције.

Директор Документационо-информативног центра Веритас Саво Штрбац сматра да у Хрватској није више могућ повратак на старо, да се Срби врате у броју у којем су били и да буду конститутиван народ.

"Постоје савремене могућности које одговарају овом тренутку и будућности, а то је у уједињеној Европи - да се можемо вратити и бити дио српског корпуса у једној држави", истакао је Штрбац.

Штрбац је указао да се након уласка Хрватске у ЕУ однос према Србима погоршао.

"Само прошле године евидентирана су 84 случаја етнички мотивисаних напада на Србе у Хрватској, али се претпоставља да их има још толико који нису пријављени надлежним органима", рекао је он.

Он је рекао да се Хрватска за ове двије године вратила уназад, на почетак деведесетих година прошлог вијека по вокабулару, односу према Србима, ћирилици и свему што је српско.

Промоцији су присуствовали конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, представници Града Бањалука, Српске православне цркве, Кола српских сестара, предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске Никола Пузигаћа, избјегли Срби из Крајине и Хрватске.

Организатори промоције су Крајишки културни центар "Свети Сава" Бањалука, Удружење Срба из Хрватске у Београду и Српско културно друштво "Зора", Книн-Београд.