latinica  ћирилица
02/07/2015 |  21:39 | Аутор: Независне

БиХ поново прелетио неидентификовани авион

Хрватске ваздухопловне снаге у сриједу су биле на највишем степену узбуне након што је из смјера БиХ у хрватски ваздушни простор ушао неидентификовани авион.
Авион - Фото: Screenshot
АвионФото: Screenshot

Како су јавили хрватски медији, команда НАТО снага у бази Авиано у Италији наредила је подизање НАТО авијације и праћење авиона све док није дошло до његове индентификације. Према писању хрватских медија, авион је испраћен до границе са БиХ и наставио лет изнад бх. територија.

Иако се испоставило да се ради о британском путничком авиону Аирбус 321 компаније "Монарцх Аирлинес", који је заборавио да се пријави приликом уласка у хрватски простор, власти БиХ су и овог пута затечене неспремне и нисмо успјели добити одговор о мјерама које су, евентуално, бх. власти преузеле.

Тони Вајт из Медија центра НАТО-а у Бриселу рекао нам је да НАТО нема обавезу да пружа заштиту изнад БиХ зато што БиХ није њена чланица.

"С обзиром на то да су неке земље сусједи БиХ чланице НАТО-а, постоји дјелимична заштита вашег ваздушног простора с обзиром на то да НАТО авиони патролирају ваздушним простором својих чланица", рекао је он.

У Дирекцији за цивилну ваздушну пловидбу БиХ су нам тада потврдили да нису добили информације о наведеном догађају, те да су о њему сазнали из медија. Појаснили су да рјешавање те врсте инцидената није у надлежности БХДЦА, јер се ради о висинама већим од 10.000 метара.

У Министарству одбране БиХ су нам појаснили да они немају надлежност за такве врсте инцидената, подсјетивши да БиХ не располаже млазном авијацијом.

У БХАНСА, контроли ваздушног саобраћаја, рекли су нам да су примили обавјештење о том инцидентну, али да су им руке биле везане због висине изнад 10.000 метара, на којој немају јурисдикцију.

Незванично, стручњак за безбједност који је желио да остане анониман, појаснио нам је да је раније покушан договор са хрватским властима да њихови борбени авиони добију надлежност да могу прелијетати у територију БиХ како би реаговали у случају таквих инцидената, али да је, из политичких разлога, дошло до суспензије преговора.