latinica  ћирилица
03/07/2015 |  08:40 | Аутор: Агенције

"Бањалучанке" на Европском хорском првенству у Њемачкој

Женски камерни хор "Бањалучанке" учествоваће на Европском хорском првенству, које ће бити одржано у њемачком граду Магдебургу од 5. до 12. јула.
Рига - Женски камерни хор "Бањалучанке" - Фото: СРНА
Рига - Женски камерни хор "Бањалучанке"Фото: СРНА

 Под умјетничким руководством композитора и диригента Младена Матовића, женски камерни хор "Бањалучанке" ће наступити као једини представник РС и БиХ.

Такмичење ће окупити више од двије стотине хорова из читаве Европе, а захваљујући претходним резултатима и освајању олимпијског злата у Риги прошле године, "Бањалучанке" су се директно квалификовале за учешће у највишем рангу такмичења.

Матовић је нагласио да је, имајући у виду број земаља учесница, изузетна част и привилегија бити представник свог града и државе на једном таквом такмичењу. Он је додао је да су вриједно и предано радили скоро пуних шест мјесеци, те да вјерује да ће, уз максималан ангажман и добру концентрацију, остварити запажен резултат.

У претходних  шест  година хор "Бањалучанке" је остварио најзначајније резултате у својој историји освојивши златне медаље на такмичењима у Линцу, Малти, Амстердаму, Венецији, Будимпешти, Барселони. Хор је такође освојио и два олимпијска сребра на претходним хорским олимпијадама у Кини и САД, те олимпијско злато освојено на посљедњој Свјетској хорској олимпијади у Риги.

Током припрема за Магдебург, хор је имао подршку колега из других области културног стваралаштва. Из ЦКУДМ “Веселин Маслеша” уступљене су им ношње које ће помоћи да визуелно обогате своје наступе у категорији традиционалне музике.