latinica  ћирилица
03/07/2015 |  08:53 | Аутор: СРНА

И четврта верзија резолуције неприхватљива за Београд

За српску страну неприхватљива је и четврта верзија британске резолуције о Сребреници и предсједник Владе Србије Александар Вучић упознао је министре о њеном садржају, сазнају "Вечерње новости".
Приједлог руске резолуције о БиХ (фото: © Sputnik/ Александар Милачић) -
Приједлог руске резолуције о БиХ (фото: © Sputnik/ Александар Милачић)

Београдски лист пише да је у тексту додатно ублажена формулација у вези са осудом негирања злочина, али је у дијелу о силовању враћена претходно укомпонована тврдња да су жртве били и дјечаци.

У тексту који су "Новости" имале на увид сада се наиме позива на осуду сваког порицања геноцида у Сребреници, али и "других доказаних злочина и злочина против човјечности, почињених током сукоба у БиХ, које би отежавало помирење".

Члан који се односи на сексуалне злочине у посљедњој верзији наводи да се процјењује да су хиљаде жена, дјевојчица, мушкараца и дјечака на свим странама били жртве сексуалних насиља за вријеме сукоба у БиХ, укључујући и Сребреницу.

Према сазнањима београдског листа, "уступак" Британаца је и тај што се сада позива на све пресуде Хашког трибунала, а не само на оне које се односе на Сребреницу, али је додата напомена да се у Хагу воде суђења "против наводних починилаца Ратка Младића и Радована Караџића, укључујући и оптужбе за геноцид".

Лондон и у најновијој верзији инсистира да је у Сребреници страдало 8.000 људи и позива све државе да лекције о геноциду унесу у уџбенике историје, а сам термин геноцид помиње се 27 пута.

Термин помирење сада се употребљава на седам мјеста и додата је реченица де се "сви грађани БиХ позивају да унапређују мир, правду, толеранцију и помирење".

У четвртој верзији остао је члан преузет из руског контраприједлога о потврди Дејтонског споразума.

Остале промјене су, према оцјени листа, више-мање козметичке и акценат је и даље стављен на догађаје у Сребреници за разлику од руске резолуције о БиХ, која третира све злочине.

О тексту резолуције требало би да се гласа на сједници Савјета безбједности УН 7. јула.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик раније је изјавио да је било која верзија британске резолуције о Сребреници - неприхватљива.

- Треба одати почаст свим жртвама у БиХ и посветити се помирењу, поручио је он.