latinica  ћирилица
03/07/2015 |  09:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Уелбек: Тероризам је начин социјализације

Тероризам и милитантизам су начин социјализације, тврди француски писац Мишел Уелбек у интревјуу и истиче "страх у чистом стању" који ислам побуђује у француском друштву.
Мишел Уелбек - Фото: ТАНЈУГ
Мишел УелбекФото: ТАНЈУГ

Говорећи о борби против џихадиста, Уелбек је рекао да "није лако супротставити се религиозној секти".

"Чисто полицијски одговор религиозној секти није гарант успјеха", тврди он, јер "када се не плашите смрти баш вас брига за полицију".

"Било каква насилна акција могла би бити схваћена као начин да се изађе из очајне аномије (друштвене дезорганизације као посљедице помањкања ефикасних норми)", тврди аутор "Потчињавања".

"Тероризам и милитантизам су начин социјализације. Вјероватно је лијепо проживјети заједничке тренутке, узбудљиве тренутке против полиције.Имати осјећај да сте заједно против свих", наводи Улебек. "Већи је степен заједништва када имате пуно непријатеља. Ту настају праве везе, чврста пријатељства, чак љубав у случају жена џихадиста."

Признајући да све више живи повучен од свијета и да је забринут због аномије која погађа француско друштво, Улебек је рекао да његов најновији роман "Потчињавање", о Француској под исламском влашћу, изражава страх који осјећа код својих савременика.

То хипотетичко потчињавање француског друштва муслиманској култури изазива "страх у чистом облику", наглашава писац.

"Ако се осврнем на своје књиге, рекао бих да констатујем, а да потом правим пројекције, које нису пророчанства", навео је он, додавши да је "мишљење о исламу подједнако лоше у свим европским земљама".

"То је можда једина ствар коју дијелимо", закључио је овај освједочени мизантроп.