latinica  ћирилица
03/07/2015 |  09:19 | Аутор: Б92

Како ће нестати свемир?

Нови модел свемира указује да се универзум шири и да ће ткање простор-времена у једном тренутку морати да се "поцијепа".
Свемир - Фото: илустрација
СвемирФото: илустрација

Научници су закључили да ће универзум какав познајемо окончати своје постојање у "великом стилу" – цијепањем.

Нови теоријски модел сугерише да се универзум шири и да ће се све у њему у једном тренутку расцијепити. Ипак, нема мјеста паници јер предвиђају да ће се то догодити за око 22 милијарде година.

Др Марчело Дисконзи, математичар који ради на Вандербилт универзитету у Тенесију каже да је идеја Великог цијепања да ће се све, па и градивни елементи материје, расцијепити у једном тренутку.

Научници имају више доказа него икад да је свемир настао Великм праском прије око 13,8 милијарди година, али је наша космичка судбина и даље предмет дебате.

- Једино што са сигурношћу можемо тврдити је да се свемир шири и да се тај процес убрзава - каже Дисконзи.

Да ли ће се ширење свемира и даље убрзавати, или ће постепено успоравати зависи од побједника "гладијаторске" борбе двије супротне космичке силе.

- Имате такмичење између тамне енергије која покушава да прошири универзум и гравитације, која тежи томе д га поново врати у једну тачку - каже Дисконзи.

У сценарију у ком гравитација односи побједу, ширење ће се постепено успоравати, а затим ће свемир почети да се скупља. Међутим, научници све више вјерују и у теорију Великог замрзавања, према којој ће се свемир ширити све док не потроши све залихе гаса за стварање нових звијезда. На крају ће се охладити до тачке у којој губи свако значење, будући да се у њему ништа неће одвијати.

Посљедњи рад указује да се крећемо ка мање "досадној" завршиници и предвиђа да ће тамна енергија однијети побједу у битци са гравитацијом.