latinica  ћирилица
03/07/2015 |  09:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Турска јача војску дуж границе са Сиријом

Турска је распоредила додатну војску и опрему на дијеловима границе са Сиријом у тренутку интензивираних борби око града Алепа, јавио је Ројтерс позивајући се на безбједносне изворе.
Турска војска на граници са Сиријом - Фото: AFP
Турска војска на граници са СиријомФото: AFP

Британска агенција додаје да је, истовремено, премијер Турске Ахмет Давутоглу рекао да нема тренутних планова за упад.

Безбедносни извори и званичници у Анкари наводе да је турска војска појачала безбједност шаљући и специјалне снаге због оштрих борби.

"Тачно је да смо предузели мјере предострожности да заштитимо нашу границу. Ако се буду појавиле околности уз границу које пријете безбједности Турске, биће издате наредбе за поступање (...) али нико не треба да очекује да ће Турска ући у Сирију сутра или у блиској будућности", рекао је Давутоглу за ТВ Канал 7.

Ројтерс подсјећа да су неки медији спекулисали да је испланирана скора операција на граници.

"Ако се деси ишта што ће пријетити безбједности Турске, нећемо чекати сутрашњи дан", рекао је Давутоглу, додајући да Анкара не би предузимала унилатералну интервенцију у овом тренутку ако нема таквог ризика.

Амерички амбасадор у Турској Џон Бас је, говорећи о могућности успостављања турске "безбједносне зоне" у Сирији, рекао да су и Турска и САД забринуте због присуства тврдокорних екстремиста "Исламске државе" на сјеверу Сирије.

Ројтерс подсјећа да је Стејт департмент рекао да нема "солидних доказа" да Турска разматра увођење "тампон-зоне" у Сирији. Британска агенција преноси тврдње да су "сиријски побуњеници предвођени исламистичким групама" почели велику офанзиву за успостављање пуне контроле над подјељеним градом Алепом на сјеверу Сирије и да би то "могао бити главни ударац за (сиријског) предсједника Башара ел-Асада".

Такође, очевици тврде да су се синоћ могле чути интензивне борбе и експлозије из турског пограничног града Килиса, приближно 50 километара сјеверно од сиријског града Азаза.

У Турској је тренутно више од 1,8 милиона сиријских избјеглица, наводи Ројтерс.