latinica  ћирилица
03/07/2015 |  09:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Стефановић: Србији не пријети никаква опасност од тероризма

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је данас да Србији не пријети никаква опасност од тероризма.
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

"Србија није неозбиљна земља. Ми обраћамо пажњу на све пријетње и држава предузима све мјере предострожности, али нама не пријети никаква опасност од тероризма", рекао је Стефановић на ТВ Пинк.

Он је оцијенио да у Србији владају потпуна мир и стабилност и да је добро да све државе предузимају додатне мјере предострожности у зависности од ситуације у тој земљи.

На питање о тијелу Јаноша Шнајдера које је пронађено у Чешкој, за кога се сумња да је учествовао у убиству Ненада Опачића и његове супруге Јасмине, министар је одговорио да је полиција током истраге нашла поклапајући ДНК на јакни и установила да се један осумњичени налази у Чешкој.

"Ми смо та сазнања тада упутили Интерполу и тек смо прије неколико дана незванично добили потврду да је та особа нађена мртва и вјероватно предозирана", казао је Стефановић. Ненад и Јасмина Опачић су убијени 28. фебруара у Новом Саду.

Ненад Опачић је издржавао затворску казну због препродаје наркотика и сарадње са земунским кланом у неколико случајева отмица и изнуде. Казну је требало да издржава до јануара 2016. године, а у тренутку убиства био је "на годишњем одмору, ван затвора".

Стефановић је истакао да је од почетка ове године око 36.000 људи изразило намјеру да затраже азил и да су предузете мјере да се чврсто заштити граница Србије.

Он је рекао да само током дана и по 700-800 људи изрази намјеру да затражи азил и да је Србија једна од транзитних држава.

Министар унутрашњих послова је указао да мигранти не пролазе само кроз Србију, него да долазе рутом Сирија, Турска, Грчка, Македонија, Србија, Мађарска, Аустрија, Њемачка, због чега је потребно широко рјешење на нивоу читаве Европе.

Стефановић је истакао да велико признање представља то што се Европа, односно Њемачка, Аустрија и Мађарска, опредијелиле да штите границу Србије са Македонијом.

Министар унутрашњих послова је објаснио да људи, који имају право да затраже азил, долазе из ратом захваћених држава, да има и економских миграната и људи који из својих земаља бјеже због немаштине. "Постављамо термовизијске камере које прате кретање људи на одређеној територији, јер се то најчешће дешава током ноћи", истакао је Стефановић и додао да је број инцидената био минималан.

Стефановић је истакао да нема довољно капацитета за прихватање свих тих људи у Србији, јер то нема тренутно нико у Европи и да се ради на повећању капацитета.

Говорећи о најави подизања зида на српско-мађарској граници, Стефановић је рекао да је Мађарска била јасна да то није усмјерено против Србије и њених грађана и додао да вјерује да ће то наступити тек за неколико мјесеци.

"Они покушавају да штите своје спољне границе и границе шенгенског простора", истакао је Стефановић и додао да је добра сарадња са мађарском полицијом.