latinica  ћирилица
23/07/2015 |  18:19 | Аутор: ТАНЈУГ

ММФ очекује тешке преговоре с Грчком

Међународни монетарни фонд је данас саопштио да преговори са Грчком о трећем пакету помоћи тој земљи, који ускоро треба да отпочну, неће бити лаки.
ММФ/илустрација (фото: Shutterstock) -
ММФ/илустрација (фото: Shutterstock)

- Да бисмо кренули напријед потребан је значајан напредак на пољу реформи. Јасно нам је да је пред нама тежак пут, тек смо на почетку процеса, рекао је портпарол ММФ-а Гери Рајс, а пренијела агенција Франс прес.

Мада су извори из грчке владе данас најавили почетак преговора са кредиторима за сутра у Атини, извори из Брисела су за Франс прес рекли да ће повјериоци у грчку престоницу стићи наредних дана, јер "још нису купили авионске карте".

ММФ, који је учествовао у прва два пакета помоћи Грчкој, условио је своје учешће у трећем пакету смањењем грчког дужничког терета од стране преосталих кредитора, да би јавни дуг Грчке постао одржив.

- Потребан је конкретан договор о ублажавању грчког дужничког терета са европске стране, рекао је Рајс.

Грчки парламент је јутрос усвојио закон о другом сету реформи које су нужне да би се покренули преговори о трећем пакету помоћи Атини, а гласање је, како наводи Франс прес, изнијело на видјело дубоке подјеле у владајућој Сиризи.

Грчка влада је ове недјеље саопштила да до 20. августа жели да финализује споразум са кредиторима о новом пакету помоћи.