latinica  ћирилица
24/07/2015 |  21:43 | Аутор: СРНА

Грчка званично затражила нови зајам од ММФ-а

Грчка је данас упутила званичан захтјев Међународном монетарном фонду за добијање новог зајма, и то у тренутку када су званичници грчке владе у више наврата поновили да ће током дана у Атини почети преговори са кредиторима о одобравању 86 милијарди евра вредног пакета помоћи Грчкој.
ММФ/илустрација (фото: Shutterstock) -
ММФ/илустрација (фото: Shutterstock)

- Жељели би да вас обавијестимо да тражимо нови зајам од Међународног монетарног фонда, написао је министар финансија Грчке Еуклид Цакалотос директорки ММФ-а Кристини Лагард.

Представници европских кредитних институција су допутовали у Атину ради покретања разговора о трећем пакету помоћи Грчкој, јавио је раније данас британски јавни сервис Би-Би-Си.

Очекује се да ће се званичници грчке владе састати са представницима европских кредитора, што ће, како наводи Би-Би-Си, представљати њихове прве преговоре на високом нивоу у Атини откако је грчки премијер Алексис Ципрас у јануару именован за премијера.

Посјета делегације европских институција услиједила је након што су посланици грчког парламента усвојили нове услове кредитора, али је и даље нејасно да ли ће се представници Међународног монетарног фонда придружити преговорима о предложеном пакету помоћи Атини у вриједности од 86 милијарди евра.

ММФ жели да грчки терет дуга буде смањен на одрживији ниво, али је такав приједлог Фонда наишао на противљење европских партнера.

Грчки преговорачи ће се, како преноси Би-Би-Си, састати са представницима Европске комисије, Европске централне банке и Европског стабилизационог механизма (ЕСМ), а процјене су да ће преговори о пакету помоћи трајати мјесец дана.

Строга контрола капитала, уведена у Грчкој крајем јуна, остаје на снази ради спрјечавања одлива средстава из ослабљених грчких банака, подсјећа британски јавни сервис.