latinica  ћирилица
27/07/2015 |  14:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Варуфакис: Имао сам овлашћење да креирам План Б

Бивши грчки министар финансија Јанис Варуфакис тврди да га је премијер Алексис Ципрас, прије побједе на изборима у јануару, овластио да осмисли паралелни платни систем, јавља британски лист Телеграф, позивајући се на процурјеле транскрипте разговора Варуфакиса и групе инвеститора објављене у грчком листу Катимерини.
Јанис Варуфакис - Фото: AP
Јанис ВаруфакисФото: AP

У телефонском разговору са групом инвеститора из Лондона, вођеном недјељу дана пошто је поднио оставку на функцију министра финансија, Варуфакис је открио да је у сарадњи са петочланим тимом мјесецима радио на резервном плану за стварање паралелног платног система, у случају да Европска централна банка обустави исплату хитних средстава за грчки финансијски систем, као што је то урадила након колапса преговора са грчком владом, наводи британски лист.

Паралелни платни систем би могао да функционише у еврима, али би преко ноћи могао да се пребаци на драхму, ако за то буде било потребе, објашњава се у тексту Катимеринија.

"Премијер ми је, прије победе на изборима у јануару, дао 'зелено свјетло' да израдим План Б. Окупио сам веома способан тим, који је морао бити мали, јер смо дјеловали под велом тајне из очигледних разлога", рекао је Варуфакис.

Он је прецизирао да је ангажовао стручњака за информационе технологије са Колумбија Универзитета који би рјешавао питања логистике, и који је, према резервном плану, требало да упадне у софтверски систем грчке пореске управе - која је у том тренутку била под контролом "тројке" (Европске централне банке, Европске комисије и Међународног монетарног фонда) - како би прикупио регистарске бројеве пореских обвезника.

"Одлучили смо да хакујемо софтверски програм мог министарства", рекао је Варуфакис.

Бивши грчки министар финансија је у изјави за Телеграф признао да су процурјели транскрипти разговора тачни, али да су грчки медији изврнули извјесне тврдње.

"Смисао свега овога је да ме представе као лошег министра финансија и да будем оптужен за издају. То је све дио покушаја да се поништи првих пет мјесеци рада владе и да заврши на сметљишту историје. Потпуно је искривљено значење моје жеље за увођењем паралелне валуте. Одувек сам у потпуности био против демонтаже евра, јер никада не знамо какве би то мрачне силе ослободило у Европи", рекао је Варуфакис британском листу.