latinica  ћирилица
27/07/2015 |  17:11 | Аутор: Политика

Свјетске звијезде купују грчка острва

Ријеч је о острвима у саставу Андроса површине од 11 до 20 ари, око Милоса, и недалеко од Пороса.
Острво Андрос (фото:Википедија) -
Острво Андрос (фото:Википедија)

Џони Деп је купио острво Стронгили недалеко од Патмоса за суму од 4,2 милиона евра... Економска криза, опасност од банкрота, нови ПДВ за хотеле и ресторане нису спријечили свјетски џет-сет да сврати у Грчку.Од малих до великих звијезда филмског екрана, преко модних креатора, политичара, милијардера и „крунисаних глава” који су своје јахте  на неколико сати или бар дан укотвили  на Миконосу или неком мање звучном грчком острву.

Тренутно је у центру пажње Линдзи Лохан која са својом „свитом” крстари  тијесним уличицама Миконоса и прави „селфије” са Ремосом и другим грчким пјевачима. Прије ње, по ко зна који пут свраћале су мајка и ћерка  Голди Хоун и  Кејт Хадсон са породицама, Том Хенкс је свако љето проводио на грчком мору, Донатела Версаћи, Валентино, Армани...

Остају кратко,тек толико да их региструје домаћа жута штампа... Ријетко одсједају у хотелима на Миконосу и више воле удобност својих јахти од којих застаје дах. Понашају се као звијезде, купају далеко од популарних плажа гдје их виде само „папараци”, и радо се враћају у Грчку, посебно на Миконос.

Ове године Грчка је и даље једна од најпопуларнијих дестинација јер су цијене нешто ниже него ранијих година. Мада је то релативно, јер на Миконосу у хотелу од пет звјездица, ноћење је од 500 евра па навише. Цијену држе и много мања и посјећенија острва која су понудила попуст, али добра соба у луксузном хотелу опет кошта преко 200 евра. Ту се у свијести грчких хотелијера који, наводно, страхују како ће опстати - мало шта мијења. Иако је криза, они сматрају да су цијене које имају нормалне за оне који желе да у Грчкој љетују на „вишој нози”. У противном, постоје и јефтине понуде у скромним собама на сјеверу, око Солуна. Судећи по цијенама хотелског смјештаја, не стиче се утисак да их превише брине што ће гости за мање пара изабрати много бољу понуду у Турској. Грци знају и то и кажу да нема мора као што је њихово.

Криза се осјећа и види међу грчким естрадним личностима које су ове године, умјесто прескупог Миконоса одабрале мање популарна острва или,чак, плаже у околини Атине. Један колега из грчког часописа „Хелоу” је озбиљно забринут како ће зарадити за живот кад су сви „славни” на Лагонисију, на плажи у Глифади или Варкизи које су им ранијих година биле „испод части”. Боравак на Миконосу, по неколико пута у току љета и сликање за „Хелоу” биле су за грчку естраду обавезни дио годишњег одмора. Међутим, први пут ове године, мало је оних који су себи могли да опуштено приуште краћи боравак на „острву вјетрова”. Иако је то питање престижа, задовољили су се купању на другим плажама гдје су ипак, били сликани.

Грчки политичари имају своје оазе, куће на острвима гдје могу мирно да поведу одмор. За многе је то, у ствари, боравак у родном крају, далеко од очију фоторепортера и народа. Јанис Варуфакис има женину кућу на Егини, а премијер Ципрас за сада не помиње годишњи одмор већ размишља о могућим изборима за које се сада, као нови датум помиње 8. новембар. Међутим, његова мајка Аристи Ципрас је врло забринута за здравље сина и новинарима је повјерила, да нити спава, нити једе нити виђа дјецу.

Главна вијест посљедњих дана је објављивање списка од 25  од укупно 598 острва у државном власништву која се налазе на списку за приватизацију и која могу да се добију на коришћење на рок од 99 година. Ријеч је о остврима у саставу Андроса  површине од 11 до 20 ари, око Милоса, недалеко од Пороса острвцета Скуаре површине 25 ари, поред Спесиеса острва  Фалконера од 6700 ари, поред Лефкаде, Евије...

Интересената има,нека острва су већ раније продата... Атина Оназис је своју дједовину, острво Скорпиос продала руском магнату, Џон Деп је купио острво недалеко од Патмоса за суму од 4,2 милиона евра, острво Сант Томас преко пута Евије површине 1,2 квадратних километара продато је за 15 милиона евра инвеститору Ворену Бафету... Анџелина Џоли и Бред Пит су били заинтересовани за куповину малог раја у Јонском  мору  од 43 ари за 5 милиона евра  и могућност да се на острву изгради шест кућа.

На свјетским сајтовима за продају већ се налази преко 20 острва у грчком мору која могу да се купе по цијени од неколико милиона па-навише. Са овог списка најпознатија су Омфори за 50 милиона евра уз могућност градње, Патроклос само 65 километара удаљен од Атине величине 2700 ари које је већ шест година на продају али 120 милиона евра нико није озбиљно понудио.

Сада се као потенцијални продавац појављује лондонска фирма „Прото” чији тајанствени власник који одбија интервјуе тврди да је спреман да у Грчку инвестира 150 милиона евра и да прода пола Егеја. Нешто од свега овога ће сигурно завршити у рукама богатих људи из цијелог свијета. Највише је заинтересованих милионера из арапског свијета али је истина да Грци нерадо говоре и пишу о овој теми. Своја острва и море сматрају питањем националног достојанства и јако су осјетљиви на свако помињање могућности да, како је иронични писала њемачка штампа, продају неко острво како би отплатили дугове. С тим што „Билд” и „Фокус” нису помињали мала острвца већ су циљали на – Родос и Крф.