latinica  ћирилица
02/08/2015 |  08:29 | Аутор: РТРС

Робот Једи открива тајну Египатских пирамида

Египатске пирамиде крију много загонетки које научници вијековима покушавају да открију, чак и роботе користе у те сврхе. Оно што изгледа као отвор за ваздух у Великој пирамиди у Гизи, блокирано је с вањске стране, а нико не зна зашто. То је загонетка о којој су египтолози разбијали главе деценијама. Одговор би требало да донесе робот по имену Једи.

Велика пирамида у Гизи, највећа од чувених египатских пирамида, садржи двије специјалне просторије. Краљева соба има два отвора за ваздух. Друга, названа Краљичина соба, чини се да има исто то ... али отвори не воде напоље и нико не зна зашто.

Робот Једи дизајниран да открије једну од најстаријих тајни – сврху два отвора за ваздух.

- Питање, које је мучило истраживаче посљедњих неколико деценија, је- зашто су ти отвори зачепљени и постоји ли нешто што спрјечава њихов излаз изван пирамиде, или постоје неке скривене шупљине? Постоје ли тамо неки скривени записи? Јер нису пронађени никакви хијероглифски записи, осим неколико графита у остатку пирамиде. Може ли нам то открити нешто о томе како је пирамида конструисана?, рекао је Кемпбел Прајс, кустос Египтологије у Манчестерском музеју.

Роботи су и раније постављани у пирамиду, али ниједан није био довољно мали, нити окретан да открије шта се налази на крају отвора. Због тога су стручњаци са новог Лидсовог универзитетског роботског института, вриједног више милиона фунти, преузели на себе задатак да конструишу довољно малог робота, који може пузати кроз ове отворе. И урадили су то, користећи највеће свјетске 3Д штампаче.

- Један од проблема на које овдје наилазимо је да морамо да се попнемо у отвор и да нам је потребно што је могуће више свјетлости. Захваљујући 3Д штампачу можемо да штампамо комплексне предмете, велике јачине и можемо уклопити у њих врло необичне и чудесне плочице. То нам омогућава да направимо много квалитетније ствари, него што бисмо иначе могли, истакао је др Роберт Ричардсон, директор роботских постројења на Лидс универзитету.

Један специјалан додатак Једију јесте деликатан начин кретања.

- Оно што наш робот може да ради је да примјењује механизам кретања гусјенице, користећи четири мекана јастучића за кретање по зидовима отвора, који добро пријањају. То је врло згодан метод кретања унутар отвора за ваздух, који неће оштетити зидове, нагласио је Џејсон Лиу, студент истраживач.

Једи има много камера, које не снимају само пирамиду, него и сам монитор. Доктор Роберт Ричардсон био је члан тима, који је тестирао ову технологију у Египту.

- Лично сам управљао роботом, што је било бескрајно стресно, као што можете и да замислите. Улазите у чврст камен, исто тако можете да будете на Мјесецу или Марсу, јер ако нешто пође по злу, нећете успјети да то извучете напоље, додао је Ричардсон.

Тим је виртуелно спреман да крене, само чекају зелено свјетло од египатске владе. Чињеница је да ова нова технологија можда има могућност да одговори шта је то иза зидова отвора подстицало машту многих.

- Коришћење робота је начин тестирања онога што се дешава у тим отворима, иако ја искрено сумњам да ћемо открити неке просторе испуњене скривеним благом. То је свијет маште, рекао је Ричардсон.