latinica  ћирилица
02/08/2015 |  09:27 | Аутор: СРНА

Обратити пажњу на садржај влаге у земљишту

Воћари би у наредном периоду требало да поведу рачуна о садржају влаге у земљишту, каже виши стручни сарадник у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Мирко Јокић.

- Уколико буде значајнијих падавина може доћи до поновног кретања вегетације на воћкама, а на гранама које су завршиле терминални раст цвјетним пупољком може доћи до кретања ових пупољака и до исцрпљивања воћке у касном периоду, рекао је Јокић.

У овом случају, каже Јокић, препорука је да се воћари обрате својим савјетодавцима да би "третманима регулаторима раста зауставили касни пораст и да би се воћке квалитетно увеле у јесен".

- На засадима јабуке и крушке треба повести рачуна о опадању плодова које се дешава мјесец дана прије бербе, у значајнијој мјери 15 до 20 дана прије бербе. Тада може доћи до значајније штете уколико се не реагује на вријеме одговарајућим третманима да би се опадање зауставило", каже Јокић.

Према његовим ријечима, уколико воћњаку недостаје влаге опадање плодова је израженије, посебно када су стабла пуна плодова.

Јокић је рекао да висока температура и недостатак влаге током прошлог мјесеца нису имале негативан утицај у воћњацима који су редовно наводњавани, а тамо гдје то није био случај дошло је до благог заостатка у порасту воћа и до појаве ожеготина.

- До бербе воћари морају да воде рачуна о наводњавању јер је то период када плодови интензивно крупњају, навео је Јокић.

Он каже да се може очекивати добар принос јабуке која је у прољеће природно одбацила вишак плодова, тако да је у већем дијелу засада оптерећење стабала задовољавајуће и добра је крупноћа плодова.

- Принос крушке протеклих година углавном није какав би требало да буде, а овај проблем треба рјешавати технологијом ђубрења, рекао је Јокић.

Он је навео да је род шљиве ове године у највећој мјери изостао, а узрок томе је прошла јако кишна година, која није одговарала за коштуничаво воће.