latinica  ћирилица
02/08/2015 |  11:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Смијехом подижу продуктивност запослених

Многе француске компаније, попут Оранжа, Талеса, СНЦФ, ЛВМХ, Данона, Санофија, Адека, Поста, ММА, Телекома, ангажују у кризним периодима инструкторе за терапију смијехом, како би опустили запослене и тако подигли њихову продуктивност.
Срећа - Фото: илустрација
СрећаФото: илустрација

Инструктури терапије смијехом долазе по позиву у фирме како би смијехом подигли продуктивност запослених.

- Смијех изазива лучење хормона среће који утиче на повећање концентрације, пажње, самопоуздања на радном мјесту,  објашњава Фабрис Луазо, директор француског института јога смијеха, који је основан 1995. у Индији на инцијативу доктора Катариа.

Америчка група психолга спровела је 2007. истраживање на 33 запослена који су двије недјеље тренирали јогу смијеха 15 минута дневно.

Они су запазали да су се ефикасност, оптимизам, емпатија и прилагодљивост особа које су били под трапијом видно поправили, преноси лист Фигаро.

- Запослени који осјећа унутрашње задовољство има 99,9 одсто шанси да задовољи клијенте, објашњава предсједник и оснивач групе О2.

Професорка социјолигаје Валери Бусар, са универзитета Пари Уест, подсјећа да овај тип праксе није новина.

- Предузећа желе ангажоване запослене, спремне да се ангажују, а прије свега желе да избјегну проблеме везане за психосоцијалне ризике", сматра професорка Бусар.

- Смијех има двоструко благотворно дејство, он нас дистанцира од проблема, с једне стране, док је, с друге стране, то добра стратегија коју примјењују доминатни представници социјалне групе да јасно ставе до знања гдје је чије мјесто у тој скупини, закључила је она.