latinica  ћирилица
02/08/2015 |  12:14 | Аутор: РТРС

Бихаћ: Тежак живот Срба у селу Лохово (ВИДЕО)

Село Лохово десетак километара јужно од Бихаћа, смјештено на лијевој обали Уне, прије рата имало је око 700 становника. Данас је тамо обновљено свега тридесетак српских домаћинстава, у којима живе људи старије животне доби. Село нема ни школу, ни амбуланту, а аутобуску линију добило је прије двије године. Мјештани тешко живе и сваким даном их је све мање.

Због тешког опстанка и неимаштине у село се млађи не враћају, и само понекад сврате. Они које живот овдје зароби, сматрају то тешком казном.

- Завршила сам прије 11 година Економски факултет,  али сва обећања везана за посао су пала у воду, рекла је Николина Ристеска.

- Помоћи нема никакаве. Живимо само од свога што ми сами зарадимо и што имамо од баште. Ништа нисмо добили ни од Српске ни од Ф БиХ, додала је Мира Зорић.

Ранко Цвјетичанин рођен је у Лохову гдје је одрастао и живио до 1995 године. О повратку у своје село никада није размишљао.

Мјештанима овог краја још нису зацијелиле ране од посљедњег рата, а Гојко Стипић је као једанаестогодишњи дјечак добро упамтио и '41. када су му оца и стрица одвели на присилни рад са којег се никада више нису вратили, завршили су са 12.500 побијених Срба.

У посљедњих 20 година у овом селу рођено је свега двоје дјеце и само је питање дана када ће и ово, једно од љепших српских села у овом дијелу Крајине, нестати.