latinica  ћирилица
02/08/2015 |  12:55 | Аутор: СРНА

Шпирић: У БиХ се не признају српске жртве

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић рекао је да забрана скупа испред зграде Амбасаде Хрватске у Сарајеву поводом обиљежавања 20 година од страдања Срба у војној операцији "Олуја" показује да су у БиХ признате само бошњачке жртве.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

- То је оно што дијели и осјећаје и БиХ и то напросто није добро. Српски представници у институцијама власти БиХ треба да реагују, рекао је Шпирић Срни.

Према његовим ријечима, 20 година и више од Дејтонског споразума показује се да су само Срби "пожељне жртве".

- Нико не жели од ових других да обиљежи страдање Срба и то је формула на којој БиХ не може опстајати. Тога у Сарајеву, на жалост, нису свјесни. Жртва је жртва. Док принцип једнакости жртве у свим погледима не буде преовлађујући, БиХ ће се борити за властити опстанак, рекао је Шпирић.

Он је оцијенио да забрана скупа говори о томе да јаке снаге из Хрватске управљају политичком сценом у Федерацији БиХ и БиХ.

МУП Кантона Сарајево забранио је скуп Удружења за друштвена истраживања и комуникације /УДИК/ испред зграде Амбасаде Хрватске у Сарајеву, који је имао за циљ одавање поште настрадалима у "Олуји", те подсјећање јавности на злочине хрватске војске према српским цивилима које Хрватска са поносом слави.

Скуп је забрањен уз образложење да је неблаговремено и неуредно пријављен, док из УДИК-а наводе да је скуп регуларно био пријављен.

Током хрватске војне и полицијске акције "Олуја" у августу 1995. године убијено је и нестало 2.000 Срба, док је 250.000 протјерано са својих огњишта.

Акција "Олуја" представља највеће етничко чишћење послије Другог свјетског рата, јер никада у историји Европе за тако кратко вријеме, од 4. до 7. август 1995. године, није протјеран тако велики број људи.

УДИК: Скуп био регуларно пријављен

Вулин: Срамна одлука о забрани обиљежавања "Олује" у Сарајеву