latinica  ћирилица
02/08/2015 |  14:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Сутра почиње 55. Сабор трубача у Гучи

Педесетпети Сабор трубача у Гучи почиње сутра и трајаће до 9. августа, а организатори на овој манифестацији очекују преко 500 хиљада гостију.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Према ријечима домаћина овогодишње манифестације Слободана Јоловића, посјетиоци су почели да пристижу са свих страна.

- Из иностранства, за сада, су дошли гости из Француске, Русије , Словеније и Македоније, рекао је он.

Јоловић је најавио да ће највећу трубачку фешту на Балкану подизањем саборске заставе, уз химну манифестације "Са Овчара и Каблара" код споменика трубачу свечано отворити министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Домаћин наводи да ће Љајић обићи Музеј трубе, камп Туристичке организације и локацију гдје ће бити изграђен Дом трубача, поред хотела "Ас". Јоловић је нагласио да ће ове године труба бити враћена Гучи, да неће бити турбо-фолка и концерата естрадних звезда.

Према његовим ријечима, наступе ће имати оркестри Дејана Петровића, Дејана Лазаревића и Дејана Јевђића.

- Такође, концерте ће одржати Горан Бреговић, Сања Илић Балканика, Екрем Мамитовић, Марко Марковић и Елвис Ајдиновић, рекао је Јоловић.

Гуча је престоница трубе од 1961. године, када је први пут одржан Драгачевски сабор.

Један је од највећих и најпосећенијих музичких фестивала у Европи, најзначајнијих културно-умјетничких догађаја аутентичног народног стваралаштва, јединствене музике српских и балканских трубачких оркестара.

Драгачевски Сабор трубача у Гучи нашао се на интернет страници популарног магазина "Нешнел џиографик" међу 10 најбитнијих догађаја у свијету.

Организатори манифестације су Центар за културу и спорт у Гучи и истоимена мјесна заједница, покровитељи су Влада Србије и општина Лучани, а највећу трубачку фешту помажу и бројни спонзори.