latinica  ћирилица
02/08/2015 |  17:38 | Аутор: РТРС

Војна парада поводом "Олује" увредљива за Србе из Хрватске (ВИДЕО)

Иако дио јавности у Хрватској не одобрава скуп и за српски народ увредљиву манифестацију и војну параду поводом 20. годишњице од акције "Олуја", Хрватску ни то, ни пресуда након међусобних тужби за геноцид са Србијом, није обесхрабрила. Парада ће бити одржана за два дана, а на улице ће изаћи око 2.000 војника. "Олуја" је из Хрватске трајно раселила четврт милиона Срба.
Протест против војне параде у Загребу - Фото: Screenshot
Протест против војне параде у ЗагребуФото: Screenshot

Истовремено, Срби у Хрватској, Српској и Србији припремају се за обиљежавање Дана сјећања на прогон и страдање.

На забрану организовања скупа жртава испред Хрватске амбасаде у Сарајеву реаговали су домаћи политичари. Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпириц рекао је да је то формула на којој БиХ неће опстати и позвао српске представнике у заједничким институцијама да реагују. Ово показује да су у БиХ признате само бошњачке жртве, изјавио је Шпирић за Српску новинску агенцију.

Док се на једној страни тугује, на другој, Хрвати мјесецима увјежбавају пјешадијске јединице за стројев ход. У Загребу је одржана генерална проба новог звецкања оружјем, које је чак и дијелу хрватске јавности неприхватљиво.

"Рат је готов, идите кући", поручили су из Центра за мировне студије, протестујући пред Владом Хрватске, рекавши да је неприхватљиво да се у друштву које је тек прошло ратне страхоте извлачи војска, и да би се за разлику од "Олује" могли присјетити мирне реинтеграције Подунавља, изведене без ратних злочина.

Парадирање војском по улицама Загреба јесте скупа и непотребна забава, рекао је аналитичар Жарко Пуховски.

Пуховски каже да је, по његовом увјерењу, "ово горе од милитаризације и националистичке интепретације, овим се промиче национализам. Сваки војни мимоход иначе је назнака за неки наредни рат, а не слављење побједе. За слављење побједе довољан је цивилни мимоход, а не војни", каже Пуховски.

А хрватски књижевник Игор Мандић закључио је да Србофобија, једна од најзначајнијих одлика хрватске културе данас, сада већ прелази у тешки комплекс.

Мандић је подсјетио да је прије неколико дана Милораду Пуповцу запријећено да је ово "задњи пут да ту долази и обиљежава устанак српског народа у Хрватској."

"Шта то значи? Да ће му зачепити уста догодине? Или ће можда забранити српску странку у Хрватској? Или ће напокон тријумфовати та идеја, о којој говорим већ неколико година, да је цијели тај јал, на рецимо, српске писце или на ћирилицу у Вуковару, само увод у изгон Срба из Хрватске", каже Мандић.

Предсједник Информационо-документационог центра Веритас Саво Штрбац изјавио је да послије пресуде Међународног суда правде, у којој стоји да "Олуја", иако не достиже ниво геноцида, јесте етничко чишћење, Хрвати треба да буду срећни што су без посљедица ушли у Европску унију, умјесто да парадирају.

Лидер демократске странке Србије, Санда Рашковић Ивић, рекла је да су у ствари уласком Хвратске у Еворпску Унију све маске пале и да они више немају мотива за суздржавање.

"Имам утисак да неки пристојни и урбани хрватски политичари само што се не извињавају што не мрзе Србе колико се то од њих очекује", каже Рашковић Ивић.

4. И 5. авугста, Србија ће обиљежити историјску истину, рекао је министар у влади Србије, Александар Вулин, која гласи да је 250 хиљада људи протјерано пред камом и пред јамом, и да је то највеже етничко чишћење од Другог свјетског рата.

"У ствари ни у Другом свјетском рату није за тако кратко вријемо толико људи протјерано", каже Вулин.

У Србији и Републици Српској, али и Хрватској настављене су припреме за обиљежавање Дана сјећања.

У селу Пјешчаница, у хрватској општини Вргинмост, представници Српског народног вијећа и Центра за суочавање с прошлошћу, Документа, одржали су комеморацију убијеним Србима и положили цвијеће на гроб Дмитра Обрадовића, предсједника скупштине општине Вргинмост, који се почетком деведесетих залагао за суживот Хрвата и Срба.