latinica  ћирилица
02/08/2015 |  19:29 | Аутор: БЕТА

Земан оптужио САД за избјегличку кризу

Предсједник Чешке Милош Земан оптужио је САД за избјегличку кризу у Европи. Сматра да су одговорне и чланице ЕУ јер су помагале Америци у војним интервенцијама на Блиском истоку и сјеверу Африке.
Милош Земан  (Фото: radio.cz) -
Милош Земан (Фото: radio.cz)

Избјеглицама које су дошле у Чешку, Милош Земан је поручио да их нико није звао и да могу да иду из Чешке ако им се ту не свиђа, преноси Бета.

"Имиграциони талас је створила сулуда идеја да се крене у интервенцију у Ираку, гдје је наводно требало да буде оружје за масовно уништење, али никакво оружје се касније није нашло", рекао је Земан.

Чешки предсједник је навео да се слично увођење реда одиграло у Сирији и Либији. За избјеглички талас одговорни су управо они режими који су га својим акцијама изазвали. Додаје и да нису само САД координирале операцију у Либији, већ и низ земаља ЕУ.

Поводом покушаја неколико десетина избјеглица из Авганистана и са Блиског истока да силом напусте логор за избјеглице Бјела, у централној Чешкој гдје чекају депортацију, чешки предсједник је подржао интервенцију полиције која је у петак у логору употријебила сузавац. Избјеглицама је поручио да их нико није звао и да иду ако им се ту не свиђа.

Избјеглице су у том логору под посебним надзором, гдје углавном мушкарци без породица чекају на депортацију из Чешке. У четвртак и петак избјеглице су захтијевале да их чешке власти депортују, али не у земље у које ће бити враћени у складу са законима, већ хитно у Њемачку, која их не прима.

"Избјеглицама треба рећи три реченице: Нико вас није овамо звао; кад сте већ овдје морате да поштујете правила као што их поштујемо ми када дођемо у вашу земљу; уколико вам се то не свиђа – идите", поручио је Земан.

Чешки предсједник поново је апеловао да се избјегличка криза решава у региону из ког избјеглице долазе. "Требало би да настојимо да сузбијемо терористичке режиме као што је Исламска држава. Тако ће отпасти основни разлог емиграције", рекао је Земан.

Предсједник Чешке подржао је јачу контролу унутрашњих граница коју је због све већег прилива избјеглица, иако су само у транзиту, започела чешка полиција.

Рекао је да је армија због избјеглица спремна да пошаље 1.500 војника на границе, а такође је подржао оштрију контролу спољних граница ЕУ.

Чешка очекује да ће до краја године задржати и прихватити у својим избјегличким центрима 3.500 избјеглица које су на путу на Запад, а наредне године између 5.000 и 7.000.

Поред тога у наредне двије године Чешка је понудила да преузме 1.100 избјеглица које су већ у ЕУ, а пружи уточиште и за 400 избјеглица из логора у Јордану и Ираку.