latinica  ћирилица
02/08/2015 |  20:17 | Аутор: СРНА

Амфилохије: Сачувати ћирилицу значи сачувати душу

На манифестацији "Трг од ћирилице" у Херцег Новом поручено је да српски народ не може имати истинску будућност без ћирилице.
Митрополит Амфилохије (фото: svetigora.com) -
Митрополит Амфилохије (фото: svetigora.com)

Други по реду "Трг ћирилице" почео је синоћ и са скоро тридесетак програма трајаће до краја мјесеца.

Након отварања промовисано је фототипско издање цетињског "Октоиха петогласника", а говорећи о овој историјској књизи и њеном значају за цркву и народ, митрополит црногорско-приморски Амфилохије је рекао да је добро што се у граду Херцега Стефана одржава "Трг од ћирилице".

Октоих петогласник (фото: in4s.net)

"Добро је што је наша књижевност данас кренула путем на којем је грађено свеукупно наше биће – да говоримо о ђирилици и њеном значају за овај народ. Такође, поштујемо народе који имају латиницу као писмо своје знаковне културе, али наш народ не може имати истинску будућност без ћирилице – као ни Кинези који су се вратили свом писму или Јевреји своме Јерусалиму, писму Мојсијевом на којем су писали свети пророци", рекао је митрополит Амфилохије.

Он је истакао да, сачувати ћирилицу значи сачувати своју душу, свој народ, његову праву државност, очувати његово опређељење за оно што је вјечно и непролазно.

Књижевник Будимир Дубак поручио је да је народ који има овакве књиге непобједив.

Ову све културну манифестацију организују Удружење црногорских издавача и књижара, Митрополија црногорско-приморска и херцегновска Црквена општина Стари град.