latinica  ћирилица
02/08/2015 |  20:51 | Аутор: ТАНЈУГ

У Вучитрну, на празник Св. Пророка Илије, свечано прослављена слава храма

У Вучитрну је, на празник Св. Пророка Илије, свечано прослављена слава храма којој је присуствовао и директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.
У Вучитрну прослављена слава храма - Фото: ТАНЈУГ
У Вучитрну прослављена слава храмаФото: ТАНЈУГ

Свету литургију служио је епископ рашко-призренски Теодосије, а прослави су присуствовали Срби из околних села и расељени Вучитрнци.

У Вучитрну данас осим свештеника Симе Чимбуровића, његове супруге и ћерке не живи ниједан Србин.

Храм Св. Илије у Вучитрну, који је спаљен у мартовском насиљу Албанаца 2004. године један је од обновљених храмова на Косову, а у његовој порти, као обезбјеђење, налазе се припадници Косовске полиције.

Свештеник Чимбуровић већ двије године живи у парохијском дому у Вучитрну са својом породицом у потпуном албанском окружењу и истиче да се труди да одржи храм у чијој унутрашњости су и данас видљиви трагови албанског насиља из марта 2004. године.

Он истиче да нема дана да Срби не сврате у овај храм и да су они који сврате у прилици да виде да и овде има живота, да се живот обновио и да црква опет живи.

"Трудимо се колико смо у нашој моћи, оно што не можемо Бог нам надокнади", истиче свештеник.

Прослави храмовне славе у Вучитрну присуствовали су и министар за повратак у Влади Косова Далибор Јевтић, замјеник косовског премијера Бранимир Стојановић и други.

У Вучитрну је прије сукоба на Косову 1999. године живјело 1.500 Срба који су од тада расељени у друге дијелове Косова или у централној Србији.

Током мартовског насиља на Косову и Метохији 2004. године осим храма Св. Илије страдало је и правослвно гробље у Вучитрну на којем су порушени надгробни споменици.