latinica  ћирилица
06/08/2015 |  18:12 | Аутор: Б92

Послије три дана, грчке берзе у плусу

Атинска берза је затворена уз раст акција од 3,65 одсто, послије три узастопна дана у паду након што је берза у понедјељак отворена послије петонедјељне паузе.
Берза у Атини - Фото: AP
Берза у АтиниФото: AP

Индекс АТЕКС ојачао је на 666,68 поена, а од почетка недјеље је изгубио 19,35 одсто вриједности, преноси агенција Франс прес.

Акције банака, које су у протекла три дана пале 63,81 одсто, данас су се нешто опоравиле уз раст од 17,78 одсто, при чему су дионице Националне банке Грчке порасле 27,47 одсто, Еуробанке 17,31 одсто, Алфа банке 11,61 одсто, а Пиреуса 3,62 одсто.

Премијер Грчке Алексис Ципрас изјавио је јуче да је његова земља близу постизања споразума са међународним кредиторима о трећем пакету помоћи, који ће, како је рекао, угасити сумње у останак Грчке у еврозони, а министар финанснија Еуклид Цакалотос је казао да Атина и кредитори желе да посрнуле банке у тој земљи буду докапитализоване до краја године.

Цакалотос је, након састанка са представницима Европске уније и Међународног монетарног фонда, указао да су стране укључене у преговоре о пакету помоћи сагласне по питању темпа докапитализације.

Са рачуна грчких банака се од почетка године одлило више десетина милијарди евра усијед страховања да ће Грчка напустити еврозону. Да би спријечила одлив капитала, влада у Атини је увела контроле капитала које су и даље на снази.

Европска комисија је данас саопштила да је остварен задовољавајући напредак у преговорима са Грчком о новом пакету помоћи, као и да је у наредне двије недјеље могуће постизање споразума.