latinica  ћирилица
11/08/2015 |  12:57 | Аутор: СРНА

Грчка: Осигурани зајмови у износу од 85 милијарди евра

Грчка је осигурала зајмове у износу од 85 милијарди евра од ЕУ и Међународног монетарног фонда у наредне три године, изјавио је данас званичник грчког Министарства финансија, након што су Атина и кредитори постигли договор о новом пакету послије маратонских разговора.

Очекивало се да ће пакет бити вриједан око 86 милијарди евра, али до сада није било потврде о његовој величини.

Званичник који није желио да буде именован рекао је да ће грчке банке "моментално" добити десет милијарди евра за рекапитализацију до краја године.

Влада Грчке није прихватила приједлог кредитора да искористи средства из посебног фонда за куповину "лоших зајмова", додао је овај извор.

Маратонски разговори, који су почели јуче ујутру у Атини, резултовали су споразумом који ће омогућити Грчкој да избјегне банкрот и остане у еврозони.

Послије објављивања информације да је договор постигнут, берзански индекс грчких банака порастао је за шест одсто, а камата на грчке обвезнице са двогодишњим приспјећем умањена је за више од четири процента.

Влада Грчке и кредитори постигли су принципијлени договор прошлог мјесеца о останку Грчке у еврозони, а сада су утврђени детаљи споразума.

Грчки званичници очекују да ће споразум сутра или прекосутра бити ратификован у парламенту и да ће га потом у петак, 14. августа, размотрити министри финансија еврозоне.

Уколико договор добије њихову потврду, Атина ће моћи да прими додатну помоћ до 20. августа, када мора да врати Европској централној банци дуг од 3,2 милијарде евра.