latinica  ћирилица
12/08/2015 |  12:27 | Аутор: СРНА

Грчка: Слиједи приватизација лука, аеродрома и електропривреде

Грчка ће убрзо кренути у приватизацију лука, регионалних аеродрома и електропривреде у складу са меморандумом о разумијевању договореним са својим међународним кредиторима.

Према документу на 29 страница, чију је копију Ројтерс добио на увид, очекује се да ће приватизација, која не обухвата акције банака, донијети држави 6,4 милијарди евра у периоду од 2015. до 2017. године.

У меморандуму је наведена листа мјера које Влада Грчке мора да примијени да би добила нови трогодишњи програм финансијске помоћи вриједан 85 милијарди евра.

Према овом споразуму, Атина се обавезала да ће предузети "бесповратне кораке" до октобра 2015. године да би приватизовала оператора електро-мреже АДМИЕ, уколико не буде презентован еквивалентан алтернативни план.

Обавезујући датум за приватизовање луке Пиреј мора бити објављен до краја октобра. Грчке власти такође су се обавезале да продају државне регионалне аеродроме "под садашњим условима", пошто је раније већ одабран побједник тендера.

Крајем прошле године, њемачки "Фрапорт" одабран је као најпожељнији купац 14 регионалних аеродрома у Грчкој, али је трансакција обустављена након што је у јануару почео мандат љевичарске владе премијера Алексиса Ципраса.