latinica  ћирилица
12/08/2015 |  13:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Да ли ће бити побуне против Ципраса?

Због договора грчке владе са међународним кредиторима у вези с новим кредитима, у владајућој Сиризи премијера Алексиса Ципраса је ванредно стање, преносе медији.
Алексис Ципрас - Фото: AP
Алексис ЦипрасФото: AP

Још једном ружна ријеч - "мнемонио", односно меморандум о штедњи, пише грчка штампа. Само омражени израз "тројка" припада прошлости и то зато што грчки министар финансија Еуклид Цакалотос у посљедње вријеме не преговара са три, већ са четири институције: поред Европске уније, ММФ-а и Европске централне банке, ту су и представници Европског механизма за стабилност основаног 2012, преноси Дојче веле.

Посљедња рунда преговора у елитном хотелу у Атини трајала је 22 сата. Споразум је у основи постигнут, ради се само још на неколико детаља. Према извјештајима, споразум се састоји из два дијела: у првом дијелу грчка влада се обавезује на нови Меморандумом о штедњи за наредне три године, а заузврат добија финансијску помоћ у износу од преко 60 милијарди евра.

Поменути износ тешко да ће бити довољан да покрије финансијске потребе земље до краја 2018. године: према садашњим процјенама оне достижу готово 85 милијарди евра. Због тога Грчка мора да дода 25 милијарди из сопствених прихода, на примјер од приватизације.

У другом дијелу споразума, на 60 страница, наведене су хитне реформе које Атина мора да започне прије него што кредитори пребаце први евро у Грчку. У те хитне мјере спада укидање пореских привилегија, повећање пореза за пољопривреднике, отежавање одласка у пријевремену пензију, као и увођење тачних критеријума за запошљавање у одређеним занимањима.

Грчки премијер Алексис Ципрас има конкретан распоред: у сриједу, 12. августа је савјетовање у специјализованим одборима у парламенту, у четвртак се гласа у пленуму, а у петак министри финансија еврозоне дају зелено свјетло за споразум. Питање је да ли ће Ципрас успјети да испуни тај план, нарочито зато што се у његовој странци "увјежбава" побуна.

На својој интернет страници "Искра", радикално крило Сиризе позива народ да се "бори до краја против мјера штедње". Потпредсједник парламента Алексис Митропулос у једном ТВ интервјуу је рекао да је меморандум "манифест тачеризма" који не може да спроведе ниједна владу у овој земљи, а поготову не љевичарска влада.

"Представници народа и политичке странке нису ни схватили колико су страшне мјере штедње", рекао је Митропулос, који је, иначе, докторирао економију у бившој Југославији.

Митропулос ипак није хтио да да јасан одговор на питање да ли ће у парламенту гласати против споразума. Рекао је само да је сигуран да се све више посланика Сиризе суочава са великом дилемом у вези са приједлогом премијера.

Предсејдница парламента Зои Константополу, која је посебно популарна у лијевом крилу Сиризе, нарочито међу младима, отпор пружа веома суптилно: у уторак је та ратоборна правница на опште изненађење саопштила да президијум парламента може да се окупи тек у сриједу касно увече. Тиме се читава процедура продужава и гласање у пленуму ће бити могуће тек у петак.

Ако то тако и остане, нови меморандум неће моћи да буде одобрен прије важног састанка министара финансија еврозоне у петак , 14. августа.

"Све указује на то да се Сириза суочава са расколом", оцјењује за Дојче веле политиколог Јоргос Цогопулос. Након гласања у парламенту, Ципрас можда неће имати избора.

Али, подјела је вјероватно и прилика за премијера, сматра Цогопулос: "Ако се Ципрас ратосиља радикалне љевице, онда би, сљедећи примјер италијанског премијера Ренција, могао да створи већину у парламенту која је за реформе - и то боље формирањем нове коалиционе владе, него на новим изборима".