latinica  ћирилица
13/08/2015 |  13:36 | Аутор: СРНА

Сириза пред подјелом због новог пакета финансијске помоћи

Владајућа грчка странка Сириза нашла се данас пред формалном подјелом неколико часова прије гласања о новом програму узимања финансијске помоћи од међународних кредитора.
Алексис Ципрас - Фото: AP
Алексис ЦипрасФото: AP

Поједини посланици из Сиризе најавили су да ће гласати против предложеног закона, који би требало да осигура останак земље у еврозони.

Очекује се да ће посланици гласати сутра у раним јутарњим часовима, а побуна у владајућој странци могла би да наведе премијера Алексиса Ципраса да распише пријевремене изборе за септембар.

Вођа Сиризиних посланика који се не слажу Ципрасом, бивши министар енергетике Панајотис Лафазанис, направио је корак ка удаљавању од владајуће љевичарске коалиције која је дошла на власт побједом на изборима у јануару.

"Борба против новог програма помоћи почиње данас мобилисањем људи у свим дијеловима земље", наводи се у саопштењу које су Лафазанис и још 11 посланика из владајуће странке поставили на љевичарски веб сајт "Искра".

У саопштењу се позива на оснивање "уједињеног покрета који ће оправдати жељу народа за демократијом и социјалном правдом", али се не говори директно о оснивању нове странке или одвајању од Сиризе.

Очекује се да ће грчки парламент усвојити нови програм сарадње са кредиторима, пошто су опозицине странке обећале да ће подржати Владу, да се Грчка не би вратила у финансијски хаос.

Против Ципраса се побунила чевртина од 149 посланика из редова Сиризе од када је Влада прошлог мјесеца постигла договор са кредиторима о новом пакету новчане помоћи, који ће бити праћен провођењем реформи.