latinica  ћирилица
13/08/2015 |  14:42 | Аутор: Б92

Берлин и Париз траже од Грчке детаљан план приватизације привреде

Њемачки званичници су саопштили да Берлин и Париз захтјевају додатне информације у вези са грчким планом приватизације дијела привреде прије него одобре пакет помоћи.

У изјави за њемачку радио станицу Дојчландфунк, замјеник њемачког министра финансија Јенс Шпан рекао је да се нацрт споразума од 400 страница, постигнут између Грчке и њених кредитора, у великој мјери поклапа са кључним споразумом који је у јулу закључен са европским лидерима, преноси Франс прес.

"Њемачка није једина држава која у овом тренутку има питања. Још треба да разговарамо између себе о неколико питања. Из тог разлога сутра одржавамо састанак еврогрупе у Бриселу", изјавио је Шпан.

"Потребни су нам додатни детаљи везано за неке области. То је оно о чему морамо да разговарамо према заједничком предлогу Француске и Њемачке", додао је портпарол, не износећи додатне детаље.

Грчка и њени кредитори - Европска комисија, Европска централна банка и Међународни монетарни фонд - тренутно су под притиском да финализују споразум о пакету помоћи Атини у вриједности од 85 милијарде евра до 20. августа, када Грчкој долази на наплату 3,4 милијарде евра дуга према Европској централној банци.