latinica  ћирилица
20/08/2015 |  20:21 | Аутор: РТС

Ципрас поднио оставку, слиједе избори

Грчки премијер Алексис Ципрас поднио је оставку и предложио расписивање избора. Превремени парламентарни избори биће највероватније одржани 20. септембра, речено је раније у грчкој влади.
Алексис Ципрас (Фото: e-typos.com) -
Алексис Ципрас (Фото: e-typos.com)

Алексис Ципрас поднио је оставку, рекавши да је се мандат који је добио 25. јануара прешао свој лимит. Народ треба поново да да своју ријеч, додао је Ципрас, преноси Ројтерс.

Ципрас је нагласио да ће покушати поново да задобије повјерење народа како би могао да настави да спроводи свој програм.

Према његовим ријечима, Грци морају да одлуче да ли их је адекватно представљао у "бици са међународним зајмодавцима" о мјерама штедње и новом пакету помоћи за излазак из кризе.

Он је претходно одржао консултације са истакнутим савјетницима о томе да ли да распише ванредне изборе како би умирио побуну у редовима Сиризе.

Према медијима, у оптицају су била два термина или да избори буду у периоду 15-20. септембра или у октобру.

Спекулације о одржавању превремених избора у Грчкој појачале су се посљедњих дана пошто су неки од савјетника премијера, укључујући и министра енергетике Паноса Скурлетиса, отворено позвали на изборе.

Централни комитет Сиризе одлучио је прије три недјеља да у септембру буде одржан ванредни конгрес странке на коме би се утврдила владина стратегија, што је раније затражио Ципрас.

Већина чланова Централног комитета гласала је за одржавање конгреса, чији је циљ утврђивање стратегије владе и очување јединства Сиризе пољуљаног због непопуларног пакета помоћи међународних кредитора.

Ципрас се налази под притиском значајне мањине у Сиризи која каже да споразум који је грчки премијер потписао са међународним кредиторима иде против владиних обећања против мјера штедње.

Око 30 посланика Сиризе одбило је у јулу да гласа за реформе, а Ципрас је још тада рекао да су ванредни избори опција, уколико се са таквим отпором настави.