latinica  ћирилица
21/08/2015 |  17:09 | Аутор: РТРС

Грчка: Нова власт или избори? (ВИДЕО)

Након оставке грчког премијера Алексиса Ципраса, предсједник Прокопис Павлопулос повјерио је мандат за формирање нове владе лидеру конзервативне главне опозиционе Нове демократије Вангелису Мејмаракису.
Грчка застава - Фото: архив
Грчка заставаФото: архив

Не буде ли Мејмаракис успио да састави нову Владу, Грчку чекају пријеверемни избори, који ће највероватније бити одржани 20. септембра.

Дио посланика Ципрасове Сиризе одлучио је да формира нову странку која ће са 25 посланика бити трећа највећа групација у грчком парламенту од 300 народних представника. Ово крило успротивило се одлазећем премијеру Алексису Ципрасу због споразума који је склопио са међународним кредиторима о трећем пакету финансијске помоћи за Грчку.

Оставка Ципраса и одлука о расписивању пријвремених избора у Грчкој "не представља изненађење", саопштила је Европска комисија, напомињући да је увјерена да ће реформе које је Атина обећала бити примијењене.

Ципрас је оставку поднио синоћ, пошто је Грчка примила прву рату помоћи у износу од 86 милијарди евра. Цирпас је и даље најпопуларнији политичар у Грчкој, међутим према већини истраживања Сириза неће освојити довољно позиција  у парламенту да самостално формира владу.