latinica  ћирилица
27/08/2015 |  08:51 | Аутор: Независне

Ципрас: Борио сам се колико сам могао

Грчки премијер у оставци Алексис Ципрас изјавио је да се борио свом снагом за добар споразум са међународним кредиторима.
Грчки премијер Алексис Ципрас - Фото: AP
Грчки премијер Алексис ЦипрасФото: AP

Осим тога, Ципрас је истакао и да је морао да сазове пријевремене изборе зато што су се услови његовог мандата потпуно измијенили.

"Нисам имао право да дочекам крај мандата на мјесту премијера, имајући на уму да су се услови потпуно измијенили", рекао је Ципрас приватној грчкој телевизији Алфа у свом првом интервјуу послије подношења оставке и додао да му је "савјест чиста."

Он је рекао да је функцију премијера обављао седам мјесеци, испуњавајући мандат да води тешке преговоре са кредиторима Грчке, и да се борио колико год је могао, при чему је исцрпио и премашио ограничења мандата који му је повјерен, пренијела је агенција АНА.

Ципрас је истакао и да је ситуација сада потпуно другачија него што је била послије избора одржаних 12. јула и да је поносан што је допустио Грцима да изразе своје мишљење послије пет година оштрих мјера штедње.

"Немам ништа против да дам људима прилику да ме оцијене по питању свих оних ствари које сам постигао, као и оних које нисам", рекао је лидер Сиризе, говорећи о предстојећим изборима.

Коментаришући прошломјесечни референдум, на којем су грађани Грчке већином гласова одбацили услове пакета помоћи, Ципрас је то гласање назвао "инспиративним тренутком" и додао да су људи жељели бољу позицију у преговорима, а не сукоб са еврозоном.

"Глас против лоших услова споразума су се претворили у глас за споразум који није савршен, али има потенцијала", објаснио је Ципрас, додајући да "међу 62 одсто оних који су гласали против има веома мали проценат људи који су били против договора уопште или за излазак из еврозоне".

Критикујући оне који подржавају излазак Грчке из еврозоне, грчки премијер у оставци је навео да поново увођење драхме није револуционарни или љевичарски избор, а није ни реалан избор.

"Битка мора да се води унутар Европе", истакао је Ципрас.

Он је поднио оставку на мјесто премијера 20. августа, само седам мјесеци по освајању четворогодишњег мандата, и затражио да се избори одрже што прије.