latinica  ћирилица
28/08/2015 |  09:32 | Аутор: Б92

Како настаје ћелавост?

Сви мушкарци губе косу с годинама, код неких је тај губитак готово непримјетан, док је код других видљив.

Опадање косе код мушкараца прати врло карактеристичну шему: почиње сприједа и креће се ка потиљку. У одређеном степену, јавља се чак и код дјечака који излазе из пубертета. Мање од пет одсто одраслих мушкараца задржавају исту линију косе, какву су имали у дјетињству.

Опадање косе на темену почиње од средишта “зврка“ на тјемену и шири се споља у свим правцима стварајући кружну ћелавост.

Опште проређивање косе на централном дијелу главе најчешће је код Азијата. Такође, код жена се опадање косе јавља по истим шаблонима.

Иако су научници једно вријеме спекулисали да се таква ћелавост јавља усред лучења одређеног хормона, таква хемикалија никад није пронађена.

Коса се разликује од свих осталих длака на тијелу. Власи расту у фоликуларним јединицама које производе групе од двије до пет длака које избијају из исте поре. Свака фоликуларна јединица има примарну длаку која се јавља приликом, или недуго послије рођења. Секундарне власи развијају се између друге и треће године. Управо из тог разлога бебе имају мекану и свијетлу косу која се временом прогушћава и тамни.

Када почне да се развија андрогена алопеција, обично је прво усмјерена на секундарне власи, па фоликуларне јединице производе само примарну.

Занимљиво је да се укупни волумен косе може смањити за 50 процената, а да не буде видљив ни један дио скалпа који није обрастао длаком. Жене обично примјећују проређивање косе по дебљини репа у који је везују, али код мушкараца који чешће носе кратку косу, та појава је далеко мање видљива.

Фактори који контролишу прогресивност губљења косе су наследни, будући да близанци обично ћелаве у истом добу, истом брзином и по истом шаблону.

За сада је једини начин да се заустави ћелављење пресађивање косе које подразумева извлачење фоликула с потиљка и његову уградњу у дио у ком се јавила ћелавост, уз адекватну терапију.