latinica  ћирилица
31/08/2015 |  09:37 | Аутор: Вечерње новости

Амброзија сад најјаче гуши

У ово доба погоршавају се алергије на амброзију. Поред дисајних тегоба, могу да се јаве и кожне промјене у виду екцема.
Амброзија - Фото: илустрација
АмброзијаФото: илустрација

Особе које су алергичне на полен амброзије ових дана не могу никуда да крену без паковања марамица. Иако ова биљка ослобађа изузетно високу концентрацију поленових зрнаца у ваздуху још од краја јула, тегобе су најинтензивније крајем августа и почетком септембра.

Процјењује се да сваки осми становник у свијету и сваки пети житељ Србије има алергијску реакцију на амброзију. Број обољелих непрестано се повећава, јер се овај коров за 365 дана рашири чак и до 20 километара у пречнику.

Уобичајени симптоми преосјетљивости на полен амброзије су интензиван свраб очију и носа, сузење, црвенило, кијање, обилна воденаста секреција из носа, запушеност носа. У неким случајевима могу да се јаве и кашаљ, осјећај тескобе у грудима, свирање и шиштање. То су алармантни симптоми које не треба занемаривати, већ треба што прије потражити помоћ љекара.

- Особе које имају алергију на амброзију, поред тегоба у дисајним путевима, кијавице и астме, могу да имају и кожне промјене у виду екцема, или такозвани орални синдром интолеранције на неке врсте свјежег воћа и поврћа - каже Душица Јарић, специјалиста за плућне болести у Новом Саду. - Најчешће то осјете као свраб, пецкање усана, језика, грла, када једу неко свјеже, термички необрађено воће или поврће, на примјер, краставац, дињу, лубеницу, киви, банану и друго.

Потпуно  изљечење алергије засада није могуће, али имунотерапијом може да се повећа толеранција на одређене алергене. Ова терапија подразумијева да се пацијенту у малим дозама даје алерген на који је присутна преосјетљивост. Може да се примјењује као ињекције под кожу или у виду капи које се стављају под језик.

- Имунотерапија је дуготрајна, и не препоручује се свим особама које имају алергију, али ако се правилно постави индикација, у више од 50 одсто случајева постиже се одлична толеранција, нарочито на амброзију - објашњава др Душица Јарић.

- Касније те особе имају врло благе тегобе које у већини случајева не захтијевају посебну терапију, или се симптоми успјешно контролишу врло малим дозама лијекова.

Тегобе везане за полен амброзије из године у годину варирају. Када је љето кишовито, тегобе могу бити блаже, а када је суша, без кише, са много сунца и вјетра, концентрације полена су веће, а проблеми изазвани поленом амброзије - интензивнији. Такође, тегобе варирају и у зависности од других стања, као што су удружене вирусне инфекције, прехладе и слично.

- Дуготрајан алергијски ринитис је фактор ризика за појаву астме, па се дешава да након 10 година особа примијети да нема само кијање и свраб носа већ почињу и кашаљ, тјескоба и нелагодност при дисању, шкрипање у грудима - истиче др Јарић.

- Зато се савјетује да се примијени благовремена и редовна превентивна терапија, која треба да почне већ крајем јула и да се континуирано примјењује до краја септембра. То значи, када треба да удишете ваздух у коме има полена на који сте алергични, користите спреј за нос или инхалаторе који садрже лијекове против упале дисајних путева - каже др Јарић.

Најефикаснији лијекови су локални инхалаторни кортикостероиди, који се у врло малим дозама налазе у спреју за нос или инхалатору.

- Постоје изражен страх и предрасуде код пацијената а, нажалост, и здравствених радника да су инхалаторни кортикостероди "опасни лијекови" и да их треба избјегавати - указује саговорница.

- Њихова примјена нема системске нежељене ефекте и према АРИА смјерницама прва су линија у лијечењу тешког перзистентног алергијског ринитиса. Уз ове лијекове се могу додавати антихистаминици у облику таблета и сирупа или у виду спрејева за нос или капи за очи.