latinica  ћирилица
31/08/2015 |  18:49 | Аутор: СРНА

Салкићеве тврдње нетачне и злонамјерне

Министарство просвјете и културе Републике Српске саопштило је данас да су оцјене које је потпредсједник Српске Рамиз Салкић изнио у отвореном писму поводом почетка школске године нетачне, неутемељење, злонамјерне и пласиране с циљем изазивања међунационалних тензија у срединама попут Коњевић Поља, Врбањаца и Которског.
Министарство просвјете и културе Републике Српске - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културе Републике СрпскеФото: РТРС

У саопштењу се наводи да су овакви иступи потпредсједника Српске само још један покушај да се јавности пласира искривљена слика када је ријеч о образовању ученика бошњачке националности у Републици Српској.

"Истичемо да, у складу са Законом о основном образовању и васпитању у Републици Српској, свако дијете у Српској има једнако право и једнаке могућности у основном образовању и васпитању без дискриминације по било којем основу", поручили су из Министарства просвјете.

У саопштењу се подсјећа да је у Републици Српској у школској 2014/15. години око 2.190 ученика изучавало националну групу предмета по неком наставном плану и програму из Федерације БиХ, користећи уџбенике према том плану и програму, док је 6.771 ученик изучавао исламску вјеронауку.

"Влада у Републици Српској финансира уџбенике за све ученике првог и другог разреда основне школе, међу којима су и уџбеници за ученике бошњачке националности, које Српска плаћа федералним издавачким кућама", истичу из ресорног министарства.

У саопштењу се наводи да у Републици Српској Министарство просвјете и културе финансира превоз свих ученика, усаглашен је национални састав школских одбора, а наставници могу равноправно конкурисати за рад у школама, без обзира на националност.

"Према нашим сазнањима, ученици српске националности у ФБиХ, посебно у кантонима са бошњачком већином, немају иста права", напомињу у ресорном министарству.

У саопштењу се истиче да Министарство просвјете и културе у складу са својим законским овлаштењима чини све да у Републици Српској обезбиједи једнаке услове и прилику за образовање за сву дјецу.

"Сматрамо да би сви нивои власти у БиХ требали својим дјеловањем доприносити стварању културе која поштује људска права и основне слободе свих грађана како је то утемељено Уставом и осталим међународним документима из области људских права", наведено је у саопштењу.

Потпредсједник Републике Српске Рамиз Салкић позвао је данас домаће и међународне институције, као и невладине организације на рјешавање проблема образовања бошњачке дјеце у Српској, које је назвао "дискриминацијом, кршењем основних људских права и етничким чишћењем".