latinica  ћирилица
09/09/2015 |  09:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Грчка о докапитализацији банака након избора

Грчка ће, заједно са представницима њених међународних кредитора, након предстојећих ванредних парламентарних избора, формирати радну групу која ће анализирати начине за подршку посрнулом банкарском сектору, саопштило је данас Министарство привреде у Атини.

Грци ће 20. септембра изаћи на бирачка мјеста пети пут у посљедњих шест година, будући да влада тражи нови мандат за имплементацију реформи на које је пристала у замјену за међународни пакет помоћи тежак 86 милијарди евра, преноси агенција Франс прес.

"Министарство привреде, у сарадњи са централном банком, одлучило је да формира радну групу за докапитализацију банака. Циљ је да се што прије одреде рокови за докапитализацију, да би влада која буде изабрана 20. септембра могла да изнесе конкретне приједлоге и донесе одговарајуће одлуке", наводи се у саопштењу.

Група ће се састојати од правника, стручњака и представника ЕУ, Европске централне банке и Међународног монетарног фонда.

Грчка је крајем јуна увела контроле капитала у покушају да спријечи економски колапс, уз привремено затварање банака и ограничење подизања новца са банкомата на 60 евра дневно.

За докапитализацију банака до краја године планирано је близу 25 милијарди евра, иако ће коначна сума зависити од стрес тестова које ће ЕЦБ спровести овог мјесеца.