latinica  ћирилица
20/09/2015 |  08:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Грчка: Веома слаба излазност на изборима

У Грчкој су јутрос у шест сати отворена биралишта, на којима ће на ванредним парламентарним изборима гласати више од 9,8 милиона Грка који имају право гласа.
Избори у Грчкој - Фото: AP
Избори у ГрчкојФото: AP

14.00 Први подаци са биралишта показују да је излазност слаба, што указује на умор гласача који већ трећи пут ове године излазе на бирачка места.

До поднева је на једном биралишту у центру Атине гласало само 37 од укупно 530 регистрованих гласача, а на другом само 51 од 512, рекли су за Ројтерс званичници на тим гласачким мјестима.

Грчка телевизија ЕРТ је објавила да је на једном биралишту у предграђу Атине у прва три сата од почетка гласања, у седам сати изјутра по локалном времену, гласало тек 25 гласача.

Право гласа има 9,8 милиона Грка, гласачка мјеста се затварају у 19 сати по локалном времена, а коначни резултати се очекују сутра ујутро, пренијела је агенција АФП.

-----

Судећи према анкетама, исход ће бити неизвјестан с обзиром на "мртву трку" у гласовима које Грци намјеравају да дају радикално љевичарској Сиризи и конзервативној Новој демократији, али ко год да побједи - имаће ограничен простор за маневрисање.

Не очекује се да ће иједна странка имати довољан број гласова, односно око 38 одсто, колико је потребно да би освојила већину у парламенту од 300 посланичких мјеста, што значи да је коалиција готово извјесна.

Грци трећи пут ове године излазе на биралишта, послије парламентарних избора у јануару који су на власт довели лидера Сиризе, сада већ бившег премијера Алексиса Ципраса, и јулског референдума на којем су гласачи јасно и гласно одбацили приједлоге страних кредитора о реформама, мада их је Ципрасова влада мало касније усвојила.

Након што му је нагло опала подршка у редовима Сиризе, која се поцијепала на два дијела пошто се радикално љевичарска фракција супротставила новом пакету стране помоћи, Ципрас је крајем августа поднио оставку како би били одржани ванредни избори из којих би, како се нада, могао да изађе са снажнијим мандатом бирача.

За разлику од претходна два гласања, овог пута међу Грцима не влада ентузијазам, у тренутку када им је економија и даље слаба, четвртина радно способног становништва незапослена, а контрола капитала ограничава приступ готовини на 420 евра недјељно, наводи АП.

Анкете показују готово изједначене резултате два главна такмацара - Сиризе и Нове демократије, које свака уживају по 28 одсто гласова међу испитаницима, док се крајње десничарска Златна зора са око шест одсто гласова, и странка ПАСОК лијевог центра утркују за треће мјесто, а прате их комунистичка партија ККЕ и центристичка То Потами, преноси Ројтерс.