latinica  ћирилица
20/09/2015 |  19:08 | Аутор: СРНА

Сириза побиједила, Мејмаракис признао пораз (ВИДЕО)

На основу пребројаних више од 30 одсто гласова, на изборима у Грчкој највише гласова освојила је Сириза Алексиса Ципраса - 35,3 одсто а Нова демократија освојила је 28,1 одсто гласова.
Ципрас на изборима - Фото: АП
Ципрас на изборимаФото: АП


Лидер Нове демократије Вангелис Мејмаракис призао је пораз на изборима. Како наводи Ројтерс, Мејмаракис је честитао Ципрасу и позвао га на формирање владе националног јединства.

Алексис Ципрас je на свом Твитер налогу поручио да његову владу и земљу очекују "тежак рад и борба".

Након што су први резултати објављени, извор из Сиризе је рекао да ће његова странка настојати да формира Владу са Независним Грцима, својим бившим коалиционим партнером.

Према досадашњим резултатима, Сириза осваја 144 мјеста у парламенту, а Нова демократија 75. Грчи парламент има 300 посланичких мјеста. 

Независни Грци би према првим пројекцијама, могли освојити 10 мјеста, чиме би омогућили Сиризи тијесну већину у парламенту.

Претходно су објављене изборне анкете пет телевизијских станица према којима је Сириза освојила између 34 и 30 одсто гласова а Нова Демократија између 32,5 и 28,5 одсто.

Анкете показују да је десничарска Златна Зора трећа са резултатом између 6,5 и осам одсто гласова.  

Грци су данас гласали на парламентарним изборима. Трећи пут ове године изашли су на биралишта, послије парламентарних избора у јануару који су на власт довели Сиризу и премијера Алексиса Ципраса, и референдума у јулу, на којем су гласачи одбацили приједлоге страних кредитора о реформама, да би их Ципрасова влада мало касније усвојила.