latinica  ћирилица
21/09/2015 |  09:59 | Аутор: СРНА

Ципрас суочен са задатком изградње консензуса о штедњи

Алексис Ципрас, чија је странка Сириза побиједила на пријевременим парламентарним изборима, суочен је са задатком изградње консензуса у земљи која је трауматизована вишегодишњом примјеном мјера штедње, преносе данас локални медији

Грчки листови пишу да је Ципрас добио "другу шансу" да води земљу кроз реформе и реализацију пакета финансијске помоћи од кредитора.

Он мора да води земљу кроз реформе које захтијевају кредитори, рекапитализацију банака, економску рецесију и потенцијално експлозивну мигрантску кризу, пише лист "Та неа" у уредничком коментару.

"То значи да ће морати да се докаже у пољу којем се до сада није истакао, у управљању", наводи се у тексту.

"Катимерини" у свом тексту наводи да су тренутни приоритети реформе пензијског система и тржишта рада, рекапитализација банака, смањење дуга и нови приватизациони фонд. Лист додаје да споразум о новом пакету помоћи треба што прије реализовати.

"Надајмо се да овог пута неће бити трагичних грешака из претходних седам мјесеци, да ће нова влада бити обазривија и да ће тражити најбољи могући консензус", пише у коментару на првој страници.

Лист "Авги", наклоњен Сиризи, пише да нова администрација треба да реализује "тежак договор" с кредиторима, али и да укине стари естаблишмент оптерећен корупцијом.