latinica  ћирилица
21/09/2015 |  11:36 | Аутор: СРНА

Руски предсједник честитао Сиризи побједу

Руски предсједник Владимир Путин честитао је у телеграму Сиризи побједу те љевичарске коалиције на парламентарним изборима у Грчкој и рекао да се нада наставку јачања веза двије земље, саопштио је данас Кремљ.

"Шеф државе је у телеграму рекао да се нада наставку конструктивног дијалога и активног рада на додатном јачању узјамно корисне руско-грчке сарадње у различитим сферама, укључујући трговину, економију, енергетику и хуманитарне сфере", наводи се у саопштењу, преноси ТАСС.

Сириза је побиједила на јучерашњим парламентарним изборима са 35,47 одсто освојених гласова, што јој је донијело 145 мандата у парламенту од 300 мјеста.

Ова странка формираће коалицију са Странком независних Грка и заједно ће имати 155 мандата.

Друга је десничарска Нова демократија са 28,09 одсто гласова, односно 75 мандата, а ултранационалистичка Златна зора је трећа са 6,99 одсто гласова, што јој је донијело 18 посланичких мандата у парламенту.

Јерон Дијселблом, шеф групе која окупља министре финансија земаља еврозоне, рекао је да се нада брзом формирању нове грчке владе са мандатом за провођење споразума са кредиторима.

Предсједник Европског парламента Мартин Шулц изјавио је да не разумије одлуку лидера Сиризе Алексиса Ципраса да обнови коалицију са малом десничарском Странком независних Грка.