latinica  ћирилица
21/09/2015 |  14:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачка најавила блиску сарадњу с новом грчком владом

Њемачка ће блиско сарађивати са новом грчком владом под вођством љевичарског премијера Алексиса Ципраса на рјешавању дужничке кризе и све већег прилива миграната, изјавио је данас портпарол њемачке канцеларке Ангеле Меркел Штефен Зајберт.
Алексис Ципрас   (Фото:itmgrup.com.tr) -
Алексис Ципрас (Фото:itmgrup.com.tr)

"Наравно да ће влада уско сарађивати и у духу партнерства са новом грчком владом. Та понуда односи се како на заједничко превазилажење дужничке кризе, тако и на изазове због ситуације са избјеглицама, за које су нам потребни заједнички одговори", рекао је Зајберт, преноси АФП.

Након што је љевичарска Сириза освојила убједљиву победу на парламентарним изборима у Грчкој, њеног лидера Алексиса Ципраса очекује формирање нове владе, а главни задатак са којим ће се влада суочити су преговори о ублажавању бремена грчког дуга које је Ципрас обећао.

Сириза је освојила 35,47 одсто гласова или 145 посланичких мјеста у парламенту који има 300 посланика и Ципрас је већ саопштио да ће владајућу већину формирати са досадашњим коалиционим партнером, странком Независни Грци која је добила 3,69 одсто гласова и 10 мјеста у парламенту.