latinica  ћирилица
22/09/2015 |  11:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Ципрас жели Цакалотоса за министра финансија

Премијер Грчке Алексис Ципрас, нада се да ће на мјесто министра финансија поново поставити Еуклида Цакалотоса, али има потешкоће да га приволи да остане на тој позицији, пренио је данас грчки радио.

Цакалотос, који је импресионирао колеге из еврозоне својим конструктивним приступом у преговорима о пакету помоћи послије оставке Јаниса Варуфакиса, двоуми се да ли да поново прихвати мјесто министра финансија, саопштио је грчки радио.

Иако није навео разлог свог двоумљења, Цакалотос, марксистички економиста рођен у Холандији и школован у Великој Британији, члан је фракције "53" странке Сириза, чији су неки припадници недавно изразили забринутост да се странка одваја од изворних љевичарских вриједности, како би остала на власти, пренио је Ројтерс.

Други избор за министра финансија могао би да буде Јоргос Хулиаракис, који је на тој позицији био у прелазној влади, током изборне кампање.

Хулиаракис је био и водећи члан тима за преговоре о зајму, који је постигао споразум с еврозоном.

Међутим, Хулиаракис је технократа, а Ципрас би на мјесту министра финансија желио политичара, наводи британска агенција.

Ако Цакалотос одбије понуду, то би могао да буде први ударац за Ципраса, али не превелики, оцјењује грчки радио, с обзиром на то да он може да води преговоре с еврозоном и ако не буде министар финансија.

У међувремену, грчка конзервативна Нова демократија, која је на изборима завршила на другом мјесту, саопштила је да ће што је прије могуће одржати изборе за руководство странке.

Нова демократија отишла је на изборе под вођством Вангелиса Меимаракиса, који је на то мјесто ступио у јулу, пошто је Антонис Самарас поднио оставку после изричитог "НЕ" на грчком референдуму.

Како се очекује, Ципрас ће у току дана објавити састав нове владе.