latinica  ћирилица
23/09/2015 |  08:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Ципрас саопштио састав владе, Цакалотосу поново финансије

Премијер Грчке Алексис Ципрас објавио је састав нове коалиционе владе и поново на мјесто министра финансија поставио Еуклида Цакалотоса.
Алексис Ципрас - Фото: AP
Алексис ЦипрасФото: AP

Ципрас је у владу поново именовао већину министара који су у кабинету били с њим раније ове године.

Цакалотос ће се, како наводи Ројтерс, суочити с тешким изазовом да спроведе непопуларне економске реформе за које се заложио Ципрас, а што је био услов да Грчка добије трећи пакет помоћи међународних кредитора у пет година.

Цакалотос, који је импресионирао колеге из еврозоне  конструктивним приступом у преговорима о пакету помоћи послије оставке Јаниса Варуфакиса, двоумио се да ли да поново прихвати мјесто министра финансија, саопштио је претходно грчки радио.

Иако није навео разлог свог двоумљења, Цакалотос, марксистички економиста рођен у Холандији и школован у Великој Британији, члан је фракције "53" странке Сириза, чији су неки припадници недавно изразили забринутост да се странка одваја од изворних љевичарских вриједности, како би остала на власти, пренио је Ројтерс.

Замјеник Цакалотоса је Георге Цулиаракис, такође угледан члан преговарачког тима Грчке за добијање пакета помоћи, који је за вријеме изборне кампање  био  вршилац дужности министра финансија, пренио је АФП.

Унутар Министарства унутрашњих послова, за велики проблем избјеглица у Грчкој, земљи која се налази на најисточнијој граници Европске уније, задужен је Јанис Музалас, односно задржао је дужност министра за миграције.

Министар спољних послова и даље је Никос Коцијас док је министар енергетике Панос Скурлетис који је у августу суспендовао дозволу за спорни пројекат рудника злата којим управљају Канађани, на сјеверу Грчке.

Министар одбране је Панос Каменос, док је Теодорис Дрицас и даље министар поморства.

У Грчкој су у недјељу одржани ванредни парламентарни избори на којима је Сириза освојила 35,47 одсто гласова или 145 од укупно 300 посланичких мјеста.

Ципрас је већ саопштио да ће владајућу већину формирати са досадашњим коалиционим партнером, крајње десничарском странком Независни Грци (АНЕЛ), која је добила 3,69 одсто гласова и 10 мјеста у парламенту.