latinica  ћирилица
07/10/2015 |  13:04 | Аутор: СРНА

Ђокић: Влада препознала нову развојну могућност у Херцеговини

Влада Републике Српске препознала је нову развојну могућност на подручју Херцеговине, посебно у погледу обнављања текстилне индустрије, изјавио је министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је рекао да је то дијелом реализовано пројектом "Никола Тесла" у Билећи, а наставак тога видљив је и у погонима бившег "Новотекса" у Требињу.

- Зато је Влада Републике Српске одлучила да купи имовину "Новотекса" у стечају у вриједности око 3,1 милион КМ и да заједно са постојећим закупцем тог простора ради на проширењу капацитета - истакао је Ђокић.

Он је рекао да је тренутно ангажовано више од 220 радника, док је у плану да се прими још 100 радника у наредном периоду, када прођу одређени процеси обуке.

Ђокић је рекао да се данас у Билећи воде разговори о закупу дијела простора исте фирме да би се проширили капацитети у области производње текстила.

- Постоје планови и разговарали смо са представницима ове фирме у Требињу да се развије њихова дјелатност у још неколико општина Републике Српске - напоменуо је Ђокић.

Он је рекао да је у овом тренутку прерано говорити о којим општинама је конкретно ријеч зато што је све то у фази провјеравања могућности.

- Зато смо у Влади процјенили да куповином имовине у "Новотексу" има смисла дати поршку инвеститору, који ће обезбиједити нова радна мјеста и повећати значајно обим производње у сектору текстила, чиме ће одржати текстилну индустрију у подручју Херцеговине гдје је она раније била значајно развијена - закључио је Ђокић.