latinica  ћирилица
07/10/2015 |  16:24 | Аутор: РТРС

Ko долази код Додика? (ВИДЕО)

Политичка питања од општег интереса за Републику Српску требало би да буду отворена у петак на заједничком састанку политичких партија из РС са предсједником Републике Милорадом Додиком. Позиву из Палате Републике за сад су позитивно одговорили представници партија које чине власт у Српској СНСД, ДНС, и Социјалистичка партија. Опозиционе партије СДС, ПДП и НДП још увијек калкулишу. Коначну одлуку ће, кажу, донијети сутра након састанка у Источном Сарајеву.
Палата Републике Српске - Фото: РТРС
Палата Републике СрпскеФото: РТРС

Партије које су на власти у Републици Српској сматрају да је неопходно да се сви одазову састанку са предсједником Републике, јер је он тај који обезбјеђује јединство, које је неопходно у овим комплексним временима. Са друге стране, опозиционе партије сумњају у искренос предсједника Додика у свему овоме и сматрају да се прво мора сагледати каква је корист од тог састанка па тек онда донијети коначну одлуку. 

Предсједник Додик истиче да је и раније сазивао овакве састанке на којима су неки прсуствовали, а неки нису. Нада се да ће сви дочи и да је, како каже, изабарао термин у петак поподне да би сви имали простора да то учине.

Било би природно да се одазову све политичке партије када позива предсједник Републике, сматра потпредсједник СНСД-а Небојша Радмановић. Истиче да је предсједник тај који обезбјеђује јединство, које је неопходно у овим комплексним временима.

"На то указује и уједињење свих по националној основи, рекао бих у читавој Европи и луксуз је у таквој ситуацији наступати разједињено", истиче Радмановић.

Позив су добили, а да ли ће и доћи још увијек не знају у опозиционим партијама. Сумњају у искреност предсједника Републике. Лидер СДС-а Младен Босић изјавио је да би требало прво сагледати колика је корист од тог састанка.

"Ако ме питате да ли ми се иде, не иде ми се. Очекујем да Додик у ова два дана промијени мишљење, од позива на јединство до бруталног напада, прозивања, блаћења итд.", каже Босић.

Лидер ПДП-а Младен Иванић рекао је да због раније најављеног учешћа на самиту у Бугарској неће бити у прилици да присуствује састанку у Палати Републике, а да ће опозиција из Српске сутра у Источном Сарајеву донијети одлуку о евентуалном одласку код Додика.

"Ја мислим да нам треба састанака, да генерално треба смирити лопту, али нисам сигуран да је господин Додик у томе искрен. Ако буде искрен мислим да ће бити састанка, а ако има неких скривених варијанти неће га бити, истиче Иванић.

Калкулише и предсједник НДП-а Драган Чавић. Чавић замјера што предсједник, како каже, није уз позив на састанак доставио дневни ред.

Социјалистичка партија и ДНС немају дилему - позиву ће се одазвати.

"Јако је важно исказати поштовање према институцији предсједника Републике и увијек се одазвати на његов позив: Предсједик је најважнија институција РС из тог разлога требало би имати минимум поштовања  и доћи на састанак, а ко ће тамо и шта говорити, став  је њихових странака", каже предсједник СП Петар Ђокић.

Споменка Стевановић, предсједник Клуба ДНС-а у НСРС истиче да иако је историја учитељица живота Срби некако нису научили колико су нас подјеле коштале и да би требало да их у садашњости и будућности исправљамо.

Предсједник Милорад Додик поручио је да би се политичка питања од општег интереса за РС требала разматрати у иституцијама Српске, а томе би и служио заказани састанак. Додик је нагласио да је потребно договорити општи ниво ставова Републике Српскеу заједничким институцијама БиХ.